Vechta kreis

Allikas: Vikipeedia
Vechta kreis

Vapp

Pindala: 813 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke: 139 671 (31.12.2016)[2] Muuda Vikiandmetes
Rahvastikutihedus: 172 in/km²
Keskus: Vechta

Vechta on kreis (Landkreis) Saksamaal Alam-Saksi liidumaal. Sellega külgnevad (põhjast ja päripäeva) Oldenburgi, Diepholzi, Osnabrücki ja Cloppenburgi kreis. Kreisi pindala on 813 km². 31. detsembril 2017 elas seal 140 540 inimest.

Koos Cloppenburgi naaberkreisiga on kreis tugevalt katoliiklik peamiselt luterlikus piirkonnas, olles nii üks Saksamaa kõige konservatiivsemaid piirkondi. Liidupäeva valimistel moodustab kreis koos Cloppenburgi kreisiga Cloppenburg-Vechta valimisringkonna, mis on traditsiooniliselt olnud CDU tugevaimaks valimisringkonnaks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

13. sajandil omandas piirkonna Münsteri piiskop ja sellest sai osa tema vaimulikust riigist. Kui Saksamaa vaimulikud riigid 1803. aastal kaotati, anti Vechta Oldenburgile, kuigi vaimulikult kuulus see endiselt Münsterisse. Sellest tulenevalt kasutatakse piirkonna jaoks ka nime Oldenburger Münsterland (koos Cloppenburgi kreisiga). Praegune kreis loodi 1945. aastal ja sellest sai osa äsjaloodud Alam-Saksi liidumaast.

Loodus[muuda | muuda lähteteksti]

Maastik on üldiselt tasane. Ainult lõuna pool on Damme linna lähedal mäeahel, mida kutsutakse Damme mäed (Dammer Berge). Dümmeri järve läänekallas koos külgnevate soodega on samuti kreisi osa.

Linnad ja vallad Vechta kreisis

Linnad ja vallad[muuda | muuda lähteteksti]

Linnad Vabad vallad
  1. Damme
  2. Dinklage
  3. Lohne
  4. Vechta
  1. Bakum
  2. Goldenstedt
  3. Holdorf
  4. Neuenkirchen-Vörden
  5. Steinfeld
  6. Visbek

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]