Valgevene NSV lipp

Allikas: Vikipeedia
Valgevene NSV lipp aastatel 1951–1991

Valgevene NSV lipp oli NSV Liidu haldusüksuse Valgevene NSV lipp.

Valgevene NSV lipp loodi 1919. aastal. See oli punane kangas, mille vardapoolses ülanurgas olid kuldsed tähed "ССРБ". 11. aprillil 1927 lisati vardapoolsesse ülanurka punane kuldsete äärtega ristkülik. Kuldsed äärised olid vaid ristküliku alumisel ja lehvipoolsel küljel, ristküliku sisse jäid tähed "БССР" (VNSV – Valgevene Nõukogude Sotsialistlik Vabariik).

19. veebruaril 1937 muudeti lippu taas, see sai NSV Liidu lipu sarnane. Erinevuseks oli vaid see, et sirbi ja vasara kujutise alla olid paigutatud kuldsed tähed "БССР".

Järgmise kujunduse sai Valgevene NSV lipp 25. detsembril 1951. Lipp oli punane kangas, mille alumisel serval oli roheline horisontaalne laid, mis moodustas 1/3 lipu kõrgusest, vardapoolsel küljel oli aga vertikaalne laid rahvusliku ornamendiga. Roheline sümboliseeris loodust. Punase välja vardapoolses ülanurgas olid ristatud kuldsed sirp ja vasar ning nende kohal troonis kuldse äärisega punane viisnurk. 1991. aastal, Nõukogude Liidu lagunemisel võeti lipp kasutuselt.

1995. aastal kasutusele võetud praegune Valgevene lipp ei erine palju 1951.-1991. aasta VNSV lipust, eemaldatud on ainult sirp ja vasar ning punane viisnurk, ning muster vardapoolsel küljel on VNSV-aegselt punasel taustal valgelt muudetud valgel taustal punaseks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]