The Lumineers

Allikas: Vikipeedia
The Lumineers 2012

The Lumineers on USA folkroki/americana-ansambel.

Ansambli asutajaliikmed on Wesley Schultz (peasolist, kitarr) ja Jeremiah Fraites (trummid, löökpillid). 2005. aastal hakkasid Schultz ja Fraites New Jersey osariigis Ramseys lugusid kirjutama ja esinema. 2010. aastal liitus bändiga tšellist ja laulja Neyla Pekarek. The Lumineers kujunes 2010. aastal populaarseimaks folkroki žanri taaselustajaks Ameerikas. Bändi loomingut mõjutasid muusikud nagu Bruce Springsteen, Bob Dylan and Tom Petty. The Lumineers on tuntud oma energiliste kontsertetenduste ja rahvusvaheliste singlite nagu “Ho Hey”, “Stubborn Love”, “Ophelia”, “Cleopatra” jt järgi. The Lumineers on kõige rohkem ringreisidel käiv bänd USA-s ja nende kontserdid on tavaliselt üle maailma välja müüdud.

Bänd on välja andnud kaks albumit. “The Lumineers” anti välja 2012. aastal ja see jõudis edetabelis Billboard 200 teisele kohale. “Cleopatra” ilmus 2016. aastal ning see jõudis USA edetabelis Billboard 200 esikohale.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

2002–2009. Algusaastad[muuda | muuda lähteteksti]

Kui Schultz ja Fraites alles hakkasid koostööd tegema, koos kirjutama ja New Yorgis kontserte andma, siis kasutasid nad mitmesuguseid nimesid, näiteks Free Beer, 6Cheek ja Wesley Jeremiah. Free Beer tegi põhiliselt kavereid. Mida aeg edasi, seda rohkem hakkasid nad ise laule kirjutama, kuna neil puudus fookus, siis konkreetset stiili nad ei viljelenud.

2009–2013. "The Lumineers"[muuda | muuda lähteteksti]

Bänd püüdis New Yorgis alustada, kuid see osutus oodatust keerukamaks. Schultz elas Brooklynis ja töötas kolmes kohas korraga selleks, et üüri maksta, kuid töö kõrvalt ei jäänud piisavalt aega, et muusikaga tegeleda. 2009. aastal otsustasid Schultz ja Fraites kolida Coloradosse ja liitusid avatud mikrofoni programmiga.

Colorados kohtusid nad kutselise tšellisti Neyla Pekarekiga. Bänd otsis tol ajal tšellisti ja Pekarek võttis pakkumise vastu, kuigi ta oli just kolledži lõpetanud ja tal oli plaan saada muusikaõpetajaks.

Denverist leidis bänd endale ka mandoliinimängija, Maxwell Hughesi, kes oli bändi mitteametlik neljas liige ja osales ansambli debüütalbumi tegemises. Hughesi ja The Lumineersi teed läksid lahku, sest bänd ei otsinud endale neljandat liiget.

2011. aasta kevadel allkirjastasid nad Onto Entertainmentiga lepingu, kes rahastas bändi, et salvestada täispikkuses album Seattle’is Bear Creek stuudios produtsent Ryan Hadlockiga. Sama aasta detsembris kasutati The Lumineersi esimest singlit “Ho Heyd” televisioonisarja “Hart of Dixie” hooaja viimases osas, misjärel sai bänd sotsiaalmeedias suurema tähelepanu osaliseks. Järgmise aasta jaanuaris nimetas KEXP-FM-i DJ John Richards “Ho Hey” aasta parimaks lauluks. The Lumineers sõlmis seejärel lepingu Dualtone Recordsiga, millel alt avaldati 3. aprillil 2012 ka esimene album “The Lumineers”. Album sai palju positiivset tagasisidet ja ansambli populaarsus aina kasvas, millega nad ka Billboard 200 albumite edetabelis teisele kohale tõusid.

14. juunil 2012 pääses albumi esimene singel “Ho Hey” Billboard Hot 100 edetabelis 90. kohale. Hiljem saavutas laul kolmanda koha. 30. juunil jõudis laul Triple A raadio edetabelis esikohale ja püsis seal kaheksa nädalat. Laulu saatis ülemaailmne edu. 2012. aasta oktoobriks oli Manhattanil sellest saanud Spotifys enim jagatud muusikapala. 2017. aastaks on müüdud “Ho Heyd” üle viie miljoni eksemplari.

The Lumineers andis 23. novembril 2012 välja debüütalbumi EP versiooni “Winter”. 5. detsembril oli bänd nomineeritud parima uue artisti ja parima americana-albumi Grammyle. Bändi teine singel “Stubborn Love” püsis kaheksa nädalat esikohal Billboardi Adult Alternative Songs edetabelis. Euroopa, Ühendkuningriigi ja Austraalia turnee kõik kontserdid olid välja müüdud. Kolmas singel “Submarines” ilmus 30. juulil 2013. Augustiks oli “Ho Hey” püsinud Billboardi Hot 100 edetabelis 60 nädalat. 20. augustil tuli välja deluxe-versioon debüütalbumist, kus oli viis lisalugu ja üle 25 minuti videomaterjali ning 28-leheküljeline brošüür. The Lumineersi muusikat on kasutatud mitmes teleseriaalis, näiteks “Reign”, “Scotland”.

2014–... "Cleopatra"[muuda | muuda lähteteksti]

Fraites ja Schultz lõid muusika “Hanging Treele”. “Hanging Tree” on James Newton Howardi laul, mida esitas ameerika näitleja Jennifer Lawrence 2014. aastal filmis “Näljamängud: Pilapasknäär” esimeses osas, mis oli sarja kolmas film. Sõnad kirjutas “Näljamängude” autor Suzanne Collins, mis ilmusid originaalis romaanis “Pilapasknäär”. Laul avalikustati Ameerika pearaadiojaamades 9. detsembril 2014.

Septembris 2014 teatati, et The Lumineersil on käsil teine album, “Cleopatra” ilmus 8. aprillil 2016. Kaanefotol on kujutatud filmitäht Theda Bara, kes mängis peaosa 1917. aasta filmis “Cleopatra”. “Cleopatra” produtseerimisel tehti koostööd Simone Felice’iga ja Ryan Hewittiga.

Albumi esimene singel “Ophelia” tuli välja 5. veebruaril 2016 ja tõusis kohe edetabelis Triple A esikohale ning oli seal kokku 13 nädalat. Alternative raadios püsis laul samuti esikohal ja oli neli nädalat mängituim muusikapala, mis oli 2016. aastal avaldatud. “Ophelia” oli aasta lõpuks edetabelis Billboard Alternative esikohal ja Rock Radio esikohalugu. Teine singel “Cleopatra” tõusis samuti kiirelt raadio Triple A edetabelis teisele kohale, millest sai bändi kolmas singel, mis jõudis Alternative raadio edetabelis esikohale ja “Cleopatra” püsis seal kaks nädalat. “Angelat” saatis samuti kiire edu. The Rolling Stonesi intervjuus ütles Wesley Schultz, et ta kirjutas “Angela” peamiselt oma ekskallimast Angela Henardist. Schultz kommenteeris, et kuigi nende suhtest ei tulnud midagi välja, on tal endiselt koht tema südames ja sellepärast on ta kõne all paljudes lauludes. Bänd avaldas albumi ilmumisel ka maailmaturnee “The Cleopatra” kuupäevad. Turnee, mis kestis 2016. ja 2017. aastal ja mille kontsertidele müüdi ainuüksi USA-s üle 750 000 pileti, sisaldas kahte väljamüüdud kontserti New Yorgis, kolme väljamüüdud kontserti Seattle'is, kahte väljamüüdud kontserti Denveris ja Los Angeleses. Lisaks suurele kontserdiedule USA-s käis bänd turneedel ka mujal maailmas. Nende kontsertidele müüdi üle 100 000 pileti Kanadas, Suurbritannias, Saksamaal, Prantsusmaal, Šveitsis, Hispaanias, Itaalias, Poolas, Tšehhis, Austrias ja Lõuna-Aafrikas.

9. jaanuaril 2017 teatas Iiri tippansambel U2, et The Lumineers on nende külalisesineja “Joshua Tree Tour 2017” avaetendustel Los Angeleses, Houstonis, Dallases, Chicagos, Pittsburghis, Philadelphias, Washingtonis, Torontos, Bostonis ja East Rutherfordis.

Muusikastiil[muuda | muuda lähteteksti]

Schultz on öelnud: “Mina kirjutan sõnad ja koos Jeriga kirjutame laulud. Iga laulu loomine on erinev. Üldiselt hõlmab see klaverit, kitarri ja võib-olla ka laulmist. Tavaliselt alustame akordide struktuurist – eriti meloodiast ja pärast sõnad lihtsalt tulevad. Või me leiame ühe fraasi ja ehitame kogu loo selle ümber.” Fraites rõhutab bändi stiili lihtsust, öeldes: “Me ei leiuta jalgratast ega tee midagi nii teistsugust, laulud on lihtsad. Igaüks, kes oskab pilli mängida, oskab mängida ka The Lumineersi laulu. Ma arvan, et meie muusikal on kindel filmilik aspekt, mis mulle väga meeldib.” Launchpad kirjutab: “Ajal, mil teised bändid otsivad uut, originaalset heli, et tõhustada digitaalset revolutsiooni, saavad The Lumineersi liikmed suurepäraselt lihtsusega hakkama.” Ühes teises intervjuus selgitab Fraites, et tema arvates meeldivad inimestele muusikud, kes mängivad pilli ja ka laulavad. Paljud inimesed on vaimustunud, kui sa teed midagi tavalisest erinevat. See on inspireeriv. Alister Roberts on kirjeldanud bändi omanimelist debüütalbumit, kui täiuslikult loodud kollektsiooni maalähedases folkstiilis lauludest, mis sobivad hästi juurte taaselustamiseks.

Mõjutused[muuda | muuda lähteteksti]

The Lumineersi muusika on saanud mõjutusi sellistelt muusikutelt nagu Bob Dylan, Beethoven, Guns N' Roses, Talking Heads, Bruce Springsteen, The Cars, Leonard Cohen ja “filmilikust muusikast ja kõigest, mis on imelik ja veider”.

Liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Turneedel on abiks

  • Stelth Ulvang – klaver, klahvpillid, akordion, mandoliin, kitarr, löökpillid, taustalaul (2011–...)
  • Byron Isaacs – bass, kitarr, taustalaul (2016–…..)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]