Tartu Ülikooli teenetemärgid

Allikas: Vikipeedia
Tartu Ülikooli teenetemärgid. Fotode autor: Andres Tennus

Tartu Ülikool tunnustab teenetemärkidega oma liikmeid, kes on andnud kaaluka panuse ülikooli eesmärkide saavutamisse ja teinud ühiskonda teenides esiletõstmist väärivaid tegusid, ning ülikooliväliseid isikuid, kes on osutanud ülikoolile suuri teeneid.

Tartu Ülikooli teenetemärgid on Tartu Ülikooli suur medal, Tartu Ülikooli medal, Tartu Ülikooli aumärk, teenetemärk "100 semestrit Tartu Ülikoolis", Johan Skytte medal ja Tartu Ülikooli Tänutäht.

Teenetemärgiga tunnustamise ettepanekuid võivad teha kõik ülikooli liikmed. Ülikooli senati moodustatud komisjon vaatab ettepanekud läbi ning teeb senatile ja rektorile omakorda ettepaneku, keda ja millise teenetemärgiga tunnustada. Suure medali ja Johan Skytte medali andmise otsustab senat korra aastas oktoobrikuu istungil. Medali, aumärgi, tänutähe ja teenetemärgi „100 semestrit Tartu Ülikoolis“ andmise otsustab rektor vahetult pärast senati oktoobrikuu istungit.

Rektor annab teenetemärgid üle rahvusülikooli aastapäeva tähistamise raames korraldataval pidulikul üritusel. Rektor võib erandkorras otsustada teenetemärgi üleandmise mõnel muul ajal. Johan Skytte medali võib üle anda ka Academia Gustaviana tegeliku asutaja, ülikooli esimese kantsleri Johan Skytte mälestuspäeval. Kõik teenetemärgid on nummerdatud. Teenetemärgi saaja nimi ja allkiri kantakse auraamatusse, mida hoiab akadeemiline sekretär. Tartu Ülikooli teenetemärkide kavalerid avalikustatakse ülikooli kodulehel ut.ee.[1]

Teenetemärkide saamise lugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu Ülikooli rektori ametikett

Rahvusülikooli 100. aastapäeva eel seadis Tartu Ülikool eesmärgiks uuendada rektori ametiketti ja ülikooli autasusid, et luua nendest akadeemilist vaimsust kandev ühtse kujundusega tervik.

Uue kujunduse leidmiseks korraldati avalik konkurss, mille võitis Julia Maria Künnap kavandiga „Alpha Lyrae“. Kavandi alusel valmis rektori ametitunnuseks olev ametikett, mida rektor Toomas Asser kandis esimest korda rahvusülikooli 100. aastapäeva pidustuste ajal 2019. aastal.

Ülikooli autasude uuendamise arutelude käigus jõuti üksmeelele, et autasude nimetused säilitatakse, kuid nende vormi muudetakse ja luuakse terviklik teenetemärkide süsteem.

Rektori ametiketist lähtudes lõi Julia Maria Künnap ülikooli teenetemärkide kujunduse, mille keskne motiiv on ülikooli peahoone portikus – üks Eesti kõrghariduse tugevamaid sümboleid. Portikuse viil ehk frontoon ja selle peegelpildina teenetemärgi lindilõpukolmnurk on justkui isesuunalised nooled, mis kannavad endas mõtet ülikooli avatusest uutele ideedele. Frontooni sammaste piirjoontest saavad alguse kiired, mis tähistavad ülikooli laia haaret. Eri pikkusega kiired kannavad endas sõnumit, et teadmised saavad alguse sügavamalt, kui silmale näha.

Rektori ametikett ja ülikooli teenetemärgid on valmistatud väärismetallist, kasutades traditsioonilisi käsitöövõtteid.[2]

Kõigile Skytte medali, suure medali ja väikese medali enne 2020. aastat saanutele, kes selleks soovi avaldavad, antakse senise autasu juurde ka uue kujundusega, rinnas kantav teenetemärk.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Tartu Ülikooli tunnustamise kord". Tartu Ülikool. Vaadatud 3.12.2022.
  2. Liin, A. (2020). Tartu Ülikooli teenetemärgid. University of Tartu Honorary Decorations (PDF). Tartu: Tartu Ülikool. Lk 4. ISBN 978-9985-4-1236-7.
  3. Liin, A. (2020). Tartu Ülikooli teenetemärgid. University of Tartu Honorary Decorations (PDF). Tartu: Tartu Ülikool. Lk 29. ISBN 978-9985-4-1236-7.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]