Stefan Rettenegger

Allikas: Vikipeedia
Rettenegger 2021. aastal

Stefan Rettenegger (sündinud 3. veebruaril 2002 Schwarzach im Pongaus) on Austria kahevõistleja. 2020. aasta noorte taliolümpiamängudel Lausanne'is võitis ta kuldmedali nii individuaal- kui ka võistkondlikus arvestuses.

Rettenegger hakkas suusahüppeid harjutama nelja-aastaselt St. Veit im Pongaus. Rahvusvahelise debüüdi tegi ta 2014. aasta augusti lõpus Oberstdorfis Student Grand Prix’ võistlusel, kus sai kaks neljandat kohta. Auhinnapoodiumile jõudis ta 2016. aasta septembri alguses Oberstdorfis noorte karikavõistlustel, kui lõpetas normaalmäe hüpete ja 2,5 km võistluse kolmandana. Tema esimesed võidud rahvusvahelisel tasemel pärinevad 2017. aasta märtsis Alpi suusaliitude korraldatud (OPA) suusamängudelt Hinterzartenis ja noorte karikavõistlustelt Trondheimis. OPA suusamängudel 2018. aastal Planicas võitis ta Johannes Lamparteri järel juunioride arvestuses hõbemedali ja meeskonnaga kuldmedali.

26. jaanuaril 2019 võistles Rettenegger Planicas esimest korda kontinentaalkarikavõistlustel ja saavutas 23. koha. Edaspidi jõudis ta järjekindlalt esikolmekümne hulka, mille tulemuseks oli kokkuvõttes 51. koht. Rettenegger nimetati hooajaks 2019-20 Austria B-koondisse. 2019. aasta suvel sai ta võistelda kõrgeimal tasemel Grand Prix’l, kus tõmbas Tschaggunsis debüüdil endale tähelepanu 15. kohaga. Tema talviseks prioriteediks oli 2020. aasta noorte taliolümpiamängud Lausanne'is, mistõttu ei võistelnud ta enne mänge rahvusvaheliselt. Rettenegger domineeris individuaalvõistlusel Les Tuffesi suusahüppes ja 6 kilomeetri sõidus, nii et võitis kuldmedali Perttu Reponeni ees. Samuti kindlustas ta esikoha segavõistkondade arvestuses koos Lisa Hirneri, Julia Mühlbacheri ja Marco Wörgötteriga. 31. jaanuaril 2020 tegi Rettenegger MK-debüüdi Seefeldis kahevõistluse koondkolmikvõistluse raames, kuid jäi punktidest veidi puudu. Seetõttu startis ta hooajal hiljem kontinentaalkarikavõistlustel, kus jõudis Eisenerzis toimunud ühisstardis esimest korda poodiumile kolmandana. Sellel taustal peeti Retteneggerit enne 2020. aasta kahevõistluses juunioride suusatamise maailmameistrivõistlusi Oberwiesenthalis salajaseks favoriidiks ja lõpuks saavutas ta individuaalses arvestuses kuuenda koha. Lisaks võitis ta koos Thomas Retteneggeri, Johannes Lamparteri ja Fabio Obermeyriga kindlalt meeskonnaga kuldmedali.

2020. aasta Austria meistrivõistlustel jäi ta oma esimesest riigimedalist puudu peaaegu kaheksa sekundiga, kui tuli Eisenerzis normaalmäel neljandaks. Järgmisel päeval sai ta Bischofshofeni suurel mäe võistlusel kuuenda koha. 2020. aasta detsembris osales Rettenegger Ramsaus maailma karikasarjas. Esimesel võistluspäeval pärast hüpet oli ta paljulubaval stardipositsioonil, et võita oma esimesed MK-punktid. Tihedas võistluses kaotas ta vaid ühe koha ja jõudis seega esimest korda punktideni kahekümnendana. Pärast seda, kui ta oli järgmisel MK-nädalavahetusel Val di Fiemmes kaks korda punktikohti saanud, osales ta jaanuari keskel Eisenerzis kontinentaalkarikavõistlustel. Ta võitis esimese võistluse ja tuli teisel võistluspäeval Espen Anderseni järel teiseks. Seefeldis toimunud kahevõistluse kombineeritud kolmikvõistlusel oli ta nädal hiljem taas maailma karikasarja etapil edukas ning kinnitas vormi 26. ja kahe 19. kohaga. Veebruari keskel sõitis Rettenegger 2021. aasta juunioride MM-ile Lahtisse, kus võitis kaks medalit. Kuigi ta oli pärast suusahüppeid individuaalarvestuses viies, kuid tänu paremuselt teisele suusaajale võitis pronksmedali. Hõbemedali võitis ta segateatevõistluses koos Manuel Einkemmeri ja Lisa Hirneri ning Sigrun Kleinrathiga. Märtsi keskel võitis Rettenegger Prantsusmaal Prémanonis kaks Alpi karikat. Viimasel MK-nädalavahetusel Klingenthalis ta punkte ei saanud ja lõpetas hooaja MK-võistluste üldarvestuses 55 punktiga 34. kohal.

Hooajal 2021-22 võeti Rettenegger Austria A-koondisse. 2021. aasta septembri alguses Villachis toimunud Summer Grand Prix' võistlusel tõusis Rettenegger esimest korda poodiumile Ilkka Herola ja Mario Seidli järel. Austria meistrivõistlustel Stamsis oli ta individuaalarvestuses viies, enne kui võitis järgmisel päeval Innsbruckis pronksmedali.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]