Seppo Räty

Allikas: Vikipeedia

Seppo Henrik Räty (sündinud 27. aprillil 1962 Helsingis) on endine Soome odaviskaja. Ta on oma spordialal üks edukamaid: maailmameister, kolmekordne olümpiamedalist, EM-i medalimees ja endine maailmarekordiomanik.

Räty võitis 1987. aastal maailmameistrivõistlustel Roomas kulla tulemusega 83.54 m, kuigi kukkus esimesel viskel. 1991. aastal MM-il Tokyos viskas Räty 88.12 m ja sai Kimmo Kinnuneni järel MM-hõbeda. Räty kukkus 1993. aastal MM-il Stuttgardis täielikult läbi ja ta jäi finaalist välja. Pärast seda ütles ta ühes intervjuus: "Saksamaa on nõme riik". 1986. aasta EM-il, mis peeti Stuttgardis samal staadionil, ei suutnud Räty samuti finaali pääseda. Räty on tuntuks saanud oma otsekohesuse poolest.

Räty on kolmas Soome kergejõustiklane, kes on võitnud kolmel olümpial medali (1992 hõbe, 1988 pronks ja 1996 pronks). Teised on Paavo Nurmi ja Vilho Tuulos.

1991. aastal parandas Räty kahel korral maailmarekordit. Esmalt mais Jaapanis Shizuokas 91.98 meetrini ja hiljem 2. juunil Punkalaitumis 96.96 meetrini. Mõlemad tulemused viskas Räty Sandviken Championi odaga, mille otsas oli takjapael, mis tekitas golfipallilaadse õhuvoolu efekti ja võimaldas odal normaalsest kauem õhus püsida. Varustuse arendamist alustas Miklós Németh, töötades välja curlingu pinnaga oda, mille IAAF aga pärast Tokyo MM-i ära keelas. Kõik selle odaga visatud tulemused, sealhulgas Rädy maailmarekord, tunnistati kehtetuks ja kustutati statistikast, kuid need jäävad IAAF-i tunnustatud ratifitseeritud maailmarekorditeks. Tema parim heide praeguse odaga on 90.60 m, saavutatud 1992. aastal.

Tohmajärvelt pärit Räty kimbutas sportlaskarjääri jooksul mitmeid vigastusi. Ta töötas Niirala tollis ja otsustas 2013. aastal seljaprobleemide tõttu tippspordist kõrvale jääda. Pärast sportlaskarjääri on Räty juhendanud teiste hulgas odaviskaja Oona Sormuneni.

2016. aasta juunis määrati Rädyle riigisportlase pension.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]