Samara

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib linnast Venemaal; jõe kohta Ukrainas vaata artiklit Samara jõgi; Venemaa jõe kohta vaata artiklit Samara jõgi (Venemaa).

Samara

[ sam'aara ]
vene Самара (Samara)

Pindala 466 km²
Elanikke 1 169 719 (2017)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 53° 11′ N, 50° 7′ E
Samara (Venemaa)
Samara

Samara (varasem eestikeelne nimekuju Samaara) on linn Venemaal, Samara oblasti keskus.

Samara asub Volga jõe ääres. Rahvaarvult Venemaa kuues linn, asutatud 1586. aastal. Aastatel 1935–1991 kandis Nõukogude riigitegelase Valerian Kuibõševi järgi nime Kuibõšev. II maailmasõja ajal 1941. aasta oktoobrist kuni 1943. aasta suveni oli Kuibõšev NSV Liidu ajutine pealinn ning sinna evakueeriti valitsus ja välissaatkonnad.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Samara on ametlikult asutatud 1586. aastal, kui senisest asulast sai sobiv paik Kesk-Volgal kaubavahetuseks. Varasemad teated asulatest Samara jõe kaldalt sellest regioonist pärinevad alates 8. sajandist.

Samara linnaelanike arv püsis madal, peamiselt tegutsesid kohalikud kalastamise ning kaubalastimisega. 19. sajandi algusest linna elanike arv hakkas kasvama ning linnas avati sõjandustööstus. 19. sajandi lõpuks elas Samaras 150 000 inimest.

Nõukogude ajal sai Samarast kõige tähtsam linn Volga keskregioonis. Nõukogude ajal oli tegemist suletud linnaga, milles jätkas tegutsemist sõjatööstus aga ka kosmosetööstus. Kõik nõukogude kosmosesüstikud, mis kosmosesse saadeti, valmisid Samaras. Linn on tänini Venemaal kosmosearengu süda.

1941. aasta 15. oktoobril koliti Samarasse Venemaa pealinn, sest see jäi rindejoonest kaugemale. Nõukogude Venemaa riigiametnikele ehitati üle linna töö- ja eluhooneid, nende hulgas tänapäevani kõige tähtsam linna vaatamisväärsus – Stalini punker.

Linn arenes jõudsalt ka pärast II maailmasõja lõppu ning Nõukogude perioodi lõpuks oli linnas üle 1,2 miljoni elaniku. 1990. aastate alguses läksid militaartehnikat tootvad ettevõtted pankrotti ning linn on pidanud end ümber struktureerima. Suurimad tööandjad on tänapäeval selles piirkonnas tegutsevad energia- ja naftarafineerimisettevõtted.

2018. aastal oli Samara üks Venemaa linnu, kus toimusid jalgpalli maailmameistrivõistluste mängud.

Vürst Zasekini monument Samaras Volga-äärsel promenaadil. Zasekinit peetakse linna asutajaks

Sport[muuda | muuda lähteteksti]

Samaras tegutseb jalgpalliklubi Samara Krõlja Sovetov.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]