Riigikohtu otsus 3-3-1-85-07

Allikas: Vikipeedia

Eesti Riigikohtu lahendis 3-3-1-85-07[1] oli käsitlenud Eesti kohtute kohustust tõlgendada siseriikliku õigust kooskõlas Euroopa Liidu õigusega.

Asjaolud[muuda | muuda lähteteksti]

OÜ Aiva Baltic vaidlustasid üleliigse laovaru tasu seaduse põhiseaduspärasuse. Vaidlustatud seaduse (ÜLTS[2]) kohaselt pidi äriühing tasuma üleliigset laovaru tasu summas 56 126 688 krooni. Vaidlus puudutas Euroopa Komisjoni määrust nr 1972/2003/EÜ[3], mis piiras põllumajanduse valdkonnas tegutsevatele ühingutele hoida laos rohkema koguse tooteid, kui oli seadsega lubatud. Selline meede ole võetud selleks, et kaitsta siseturu, kuid tekitas hiljuti Euroopa Liiduga liitunud riikides palju vaidlusi. Üks neist oli käesolev kaasus.

Kohtuotsus[muuda | muuda lähteteksti]

Situatsioonis, kus Eesti kohtul tekib kahtlus, kas Euroopa Liidu teisene õigus on vastavuses Euroopa Liidu esmase õigusega peaks menetlust peatada. Eesti kohus peaks Euroopa Kohtult Euroopa Liidu õigusakti kehtivuse ja vajadusel paluma tõlgenduse osas eelotsust.

Riigikohus ütles, et halduskohtud peaksid esmalt kontrollima, kas Eesti sisene õigus on Euroopa Liidu õigusega vastavuses. Kontrollimisel peaks vaatlema ka mitte ainult asjassepuutuva Euroopa Liidu õigusakti, kuid Euroopa Liidu õigust laiemalt. Sõltuvalt asjast tuleks ka analüüsida, kas Eesti õigus, Euroopa Liidu teisene õigus on vastavuses Euroopa Liidu esmase õigusega. Tuleks analüüsida ka Euroopa Liidu üldprintsiipide, Euroopa Liidu tunnustatuid põhimõtteid ja ka austata põhiõigusi ja vabadusi.

Juhul, kus Euroopa Liidu teisese õigusega kahtlusi ei teki või Euroopa Kohus kinnitab selle õiguspärasuse aga tekib kahtlus Eesti õiguse vastavusest Euroopa Liidu õigusele, siis saab Eesti õiguse Euroopa Liidu õigusega kooskõla probleemi lahendada kahel viisil. Esimene on toetuda varasemale Euroopa Kohtu praktikale, teine variant on vajadusel paluda Euroopa Kohtult Euroopa Liidu õiguse tõlgendamiseks eelotsust. Kuid tuleb eelistada Eesti õiguse tõlgendamist võimalikult Euroopa Liidu õigusega kooskõlas. Kui selgub aga, et Eesti õigus on vastuolus Euroopa Liidu õigusega, siis peab Eesti õiguse jätta kohaldamata ilma põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse algatamist.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Riigikohtu lahend 3-3-1-85-07".
  2. Üleliigse laovaru tasu seadus (lühend - ÜLTS)
  3. Komisjoni määrus (EÜ) nr 1972/2003, 10. november 2003, Tšehhi Vabariigi, Eesti, Küprose, Läti, Leedu, Ungari, Malta, Poola, Sloveenia ja Slovakkia ühinemisel põllumajandustoodetega kauplemise suhtes võetavate üleminekumeetmete kohta