Potzneusiedl

Allikas: Vikipeedia
Potzneusiedl

saksa Potzneusiedl
ungari Lajtafalu
horvaadi Lajtica

Vapp

Pindala 12,1 km² (2018)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 602 (1.01.2018)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 48° 3′ N, 16° 57′ E
Asend Neusiedl am See ringkonnas
Potzneusiedl (Austria)
Potzneusiedl
Gemeinde Potzneusiedl

Potzneusiedl on väikseim küla (Gemeinde) Austria Burgenlandi liidumaal Neusiedl am See ringkonnas.

Potzneusiedl asub Parndorfi tasandiku põhjaservas, Leitha jõe lõunatammil.

Palee Potzneusiedlis

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Selle küla territoorium on olnud asustatud juba kauges minevikus. Arvukad arheoloogilised leiud neoliitikumist. Sellest annavad tunnistust pronksiaeg ja Rooma aeg. Viimast esindavad ohtralt ennekõike roomlaste hauad ja jäänused. Ida-Frangi kuningas Ludwig Sakslane kinkis 833. aastal tollase Lithana küla territooriumi Passau piiskopkonnale.

Pozkneuselde nimi, mis sarnaneb praegu kasutatavaga, ilmus alles 13. sajandi teisel poolel: Pothi krahvid asutasid Potzneusiedli ja Podersdorfi küla. Nendes külanimedes olevad silbid "Potz-" ja "Pod-" tuletavad meile meelde nende asutajaid.

1529. aasta türklaste rüüsteretk põhjustas palju kahju ja horvaadid pidid selle 16. sajandi teisel poolel uuesti koloniseerima. Küla kuulus Bruck an der Leithas asuvale Harrachi mõisale. Selle hilisemad omanikud olid Benderi ja Batthyány perekonnad, kes arvasid küla 19. sajandil oma Kittsee valdusse. See oli ka aeg, mil Potzneusiedlisse ehitati barokkloss ja tubakavabrik. Kuigi kohalik taristu paranes 20. sajandi jooksul, ei arenenud selle tööstustraditsioonid edasi.

Potzneusiedl, nagu ka ülejäänud Burgenland, kuulus kuni 1920/1921. aastani Ungarile. Pärast Esimese maailmasõja lõppu anti Lääne-Ungari territoorium Saint-Germaini ja Trianoni rahulepingutega Austriale. Alates 1921. aastast kuulub linn Burgenlandi liidumaa koosseisu.

Potzneusiedl liitus mõneks ajaks Gattendorfiga, kuid nüüd on see taas iseseisev küla.

Loss[muuda | muuda lähteteksti]

Praegust lossi ehitati aastatel 1798–1808. Osaliselt on lossi müürid laotud gooti alusmüüridele. Tegemist on kolmetiivalise hoonega, mida ümbritseb võluv park.

Kuni 1956. aastani oli loss Batthyány perekonna residents (Luise Bathany on maetud lossikalmistu idapoolsesse ossa). Sel ajal oli loss tuntud suurepäraste pidude ja seltskonnaürituste keskusena. Alates 1966. aastast on see taaselustatud kunsti- ja antiigikeskusena. 1970. aastal asutati lossis Austria esimene ikoonimuuseum. Seda on pidevalt renoveeritud. Alates 1993. aastast toimuvad lossis ja selle pargis Potzneusiedli teatrisuve üritused. Alates 2001. aastast on see Rumeenia-Austria Kultuuriinstituudi peakorter.

Püha Markuse kirik[muuda | muuda lähteteksti]

Küla tähtsaim püha mälestusmärk on keskaegsetele vundamentidele ehitatud roomakatoliku Püha Markuse kirik, mida on esmamainitud 13. sajandil. Selle interjööris saab imetleda peaaltareid Püha Markuse maali, Peetruse ja Pauluse kujude ning rokokoo stiilis Püha Sebastiani kõrvalaltariga.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]