Portaal:Bioloogia/Kas tead

Allikas: Vikipeedia
  • ... maailma väikseim madu avastati 2008. aasta suvel Barbadose saarelt Kariibi mere regioonist. Täiskasvanud isendi pikkus on kuni 10 sentimeetrit. Väike roomaja ristiti Leptotyphlops carlae'ks. Mao avastas ameerika evolutsioonibioloog Blair Hedges.
  • ... alles hiljaaegu tehti molekulaargeneetiliste uuringutega kindlaks, et Vaikse ookeani idaosas ja Atlandi ookeani lääneosas elutsev kivikoha perekonda kuuluva kala Epinephelus itajara eri geograafilise asukohaga populatsioonid on tegelikult eri liikidest, kuigi nende morfoloogiline sarnasus on väga suur. Vaikse ookeani idaosas elutseva kalapopulatsiooni liiginimeks sai Epinephelus quinquefasciatus. Täiskasvanud isendi pikkus on üle 180 cm ja kaal kuni 454 kg.
  • ... sinivaala (Balaenoptera musculus) keel kaalub sama palju kui täiskasvanud elevant.
  • ...mõned krevetiliste (infra)seltsi kuuluvad perekonnad (näiteks perekonna Pandalus liigid) on hermafrodiidid: oma elu algetapil on nad isasvähid, kuid umbes aasta või kahe pärast muutuvad nende isassuguelundid emassuguelunditeks.
  • ...maailma suurimaks kunagi Maal elanud linnuks peetakse elevantlindu (Aepyornis maximus), kes oli ligi 3 m kõrge. Viimased elevantlinnud surid välja 10. sajandil Madagaskaril.