Polüamooria

Allikas: Vikipeedia
Polüamoorsuse lipp

Polüamooria tuleneb kreekakeelsest sõnast πολύ (polü ehk mitu, palju) ja ladinakeelsest sõnast amor (armastus) ning tähendab iha emotsionaalselt intiimse suhte järgi rohkem kui ühe partneriga korraga, eeldusel, et kõik partnerid on sellega nõus.

Polüamooriat on kirjeldatud ka kui vastastikust eetilist ja vastutustundlikku mittemonogaamiat. Inimesed, kes identifitseerivad ennast polüamoorseks, usuvad avatud suhtesse, kus on teadlik armukadeduse talitsemine. Nende meelest ei ole tugevaks, pühendatud ja pikaajaliseks suhteks vajalik seksuaalsuse ja suhte eksklusiivsus.

Väärtused[muuda | muuda lähteteksti]

  • Truudus ja ustavus – väga suur protsent polüamoorsetest defineerib truudust mitte kui seksuaalset eksklusiivsust, vaid kui usaldust lubadustesse ja kokkulepetesse, mis on suhte kohta kehtestatud. Kõikide partnerite vahel peab olema üksteise vastu usaldus. Ilma selleta selline suhe ei saaks toimida.
  • Suhtlus ja läbirääkimised – kuna polüamoorse suhte puhul pole ühte kindlat "standardset mudelit" ja tavapärase suhte ootused siinkohal ei kehti, siis polüamoorses suhtes olevad partnerid peavad tihti läbirääkimisi, et paika panna suhte teatud reeglid. Vastastikune suhtlemine ja austus on sellises suhtes väga kõrgel kohal. Samuti on suhtlemine vajalik igasuguste apsakate parandamiseks ja selgeks rääkimiseks, eriti kui suhe on alles värske ja vead tekivad kergemini.
  • Usaldus, ausus, väärikus ja austus – ideaalis peaks partneri partnerit võtma kui oma partneri elu ühte osa, mitte teda lihtsalt tolereerima.
  • Omanikuinstinkti puudumine – paljud polüamoristid näevad teiste sügavate suhete ülemääraseid piiranguid vähem soovituna, sest selliseid piiranguid saab kasutada usalduse asendamiseks omandi ja kontrolli raamistikuga. Tavaliselt eelistatakse või julgustatakse seda, et polüamorist püüab vaadata oma partnerite teisi partnereid partnerite edu saavutamise seisukohast, mitte ohuks neile endile. Seetõttu ei peeta armukadedust ja omandamist üldiselt mitte nii, et vältida või struktureerida suhteid ümber, vaid vastuseid, mida tuleks uurida, mõista ja lahendada iga indiviidi piires, kusjuures eesmärgiks on kompersiooni leidmine. Kompersioon on õnne ja rõõmu empaatiline seisund, mida kogetakse, kui teine ​​inimene tunneb õnne ja rõõmu. Polüamoorsete suhete kontekstis kirjeldab see positiivseid tundeid, mida üks partneritest kogeb, kui nende intiimpartner naudib teist suhet.

Sümbolid[muuda | muuda lähteteksti]

Lõputu süda

Põhiliselt kasutatav sümbol on lõputu süda.

Teiseks sümboliks on polüamoorsuse lipp, mille lõi Jim Evans aastal 1995. See on kolme triibuga lipp, millest esimene on sinine (esindab avatust ja ausust kõikide partnerite vahel), teine punane (esindab armastust ja kirge) ning viimaseks must (esindab solidaarsust nende suhtes, kes peavad oma polüamoorset suhet saladuses hoidma välismaailma eest). Lipu keskel on kuldne kreeka täht pii, mis tähistab polüamoorsuse initsiaali. Kuld esindab väärtust, mida me asetame emotsionaalsele sidemetele teiste suhtes ... mitte ainult füüsilistele suhetele.