Philosophical Transactions of the Royal Society

Allikas: Vikipeedia
Philosophical Transactionsi esimese köite kaas (1665-1666)

Philosophical Transactions of the Royal Society (Kuningliku Seltsi Filosoofilised Toimetised; Phil. Trans.) on teadusajakiri, mida annab välja Londoni Kuninglik Selts.

See rajati 1665. aastal ning on seega maailma vanim puhtalt teadust käsitlev ajakiri. Sestsaadik on Philosophical Transactions pidevalt ilmunud, nii et see on ka maailma kõige kauem ilmunud teadusajakiri. Veidi varasemat ajakirja "Journal des sçavans" võib samuti pidada maailma esimeseks teadusajakirjaks, ehkki see sisaldas teadusliku kõrval ka mitmesugust mitteteaduslikku materjali. Sõna "filosoofiline" (philosophical) pealkirjas viitab natuurfilosoofiale, mis oli tolleaegne vaste tänapäeva loodusteadusele.

Ajakirja Philosophical Transactions esimene toimetaja ja kirjastaja oli Bremenist pärit õpetlane Henry Oldenburg, üks Kuningliku Seltsi kahest esimesest sekretärist. Vastu Oldenburgi lootusi ei saavutanud ajakiri algul ärilist edu ning hiljem võttis selts kirjastamise enda kanda. Ajakirja toimetades algatas Oldenburg tänapäevase teadusliku retsenseerimise traditsiooni, kus teadusartiklid saadetakse enne avaldamist eksperdile arvamuse avaldamiseks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]