Peter Gabriel

Allikas: Vikipeedia
See artikkel See artikkel räägib lauljast. Teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Peter Gabriel (täpsustus).

Peter Gabriel
Peter Gabriel Oslos (1978). Foto: Helge Øverås
Peter Gabriel Oslos (1978). Foto: Helge Øverås
Sünninimi Peter Brian Gabriel
Sündinud 13. veebruar 1950 (74-aastane)
Päritolu Chobham, Surrey, Suurbritannia
Stiilid progressive rock, rokkmuusika, popmuusika, pärimusmuusika
Elukutse helilooja, muusik, muusikaprodutsent
Pill laul, kitarr, klahvpillid, suupill, flööt, basskitarr, löökriistad
Tegev alates 1967
Plaadifirma Geffen, Real World
Seotud esitajad Genesis, Phil Collins
Veebileht petergabriel.com

Peter Brian Gabriel (sündinud 13. veebruaril 1950 Suurbritannias Surreys Chobhamis[1]) on inglise laulja ja muusik.

Gabriel kasvas elektriinsenerist isa Ralph Parton Gabrieli ja muusikute perekonnast pärit ema Edith Irene Alleni peres. Ema õpetas teda juba varases eas klarnetit mängima.

1967. aastal asutas Gabriel koos oma koolikaaslaste Tony Banksi, Anthony Phillipsi, Mike Rutherfordi ja trummari Chris Stewartiga bändi Genesis. Nime soovitas neile popmuusikaimpressaario Jonathan King, kes oli ühtlasi nende esimese albumi "From Genesis to Revelation" produtsent. "Genesis" on Esimese Moosese raamatu ladinakeelne pealkiri ja "Revelation" on Ilmutuse raamatu ingliskeelne pealkiri. Need on vastavalt piibli esimene ja viimane raamat.

Genesis äratas algul Suurbritannias ja hiljem ka Mandri-Euroopas tähelepanu mitte üksnes muusika, vaid ka Gabrieli lavašõudega. Need sisaldasid paljusid veidraid kostüüme, kostüümivahetusi ja koomilisi unenäolisi lugusid, mida Gabriel iga laulu sissejuhatuseks jutustas. Gabriel mõtles need lood välja üksnes selleks, et veeta aega, mis tema bändikaaslastel kulus pillide häälestamiseks ja hetktõrgete kõrvaldamiseks. Genesise kontserdid olid omal ajal uudsed ultraviolettvalguse ohtra kasutamise tõttu, sel ajal kui tavaline valgustus oli vähendatud või isegi täielikult välja lülitatud. Selle tulemusena võisid bändi liikmed valge fluorestseeruva tagaseina taustal üsna hõredalt sisustatud laval tunduda siluettidena, kusjuures ainsad muud valgusallikad laval olid Gabrieli helendav riietus ja jumestus.

1970. aastate lõpus lahkus Gabriel Genesisest ja alustas soolokarjääri. Esimest nelja sooloalbumit ta ei pealkirjastanudki, vaid neid nimetati üksnes tema enese järgi. Selleks, et neil muudmoodi kui järjenumbriga vahet teha, andsid fännid neile hüüdnime selle järgi, mis plaadiümbrisel kujutatud oli. Järgmisel kolmel albumil oli ka pealkiri, kuigi kõigest kahetäheline. 2003. aastal ilmus tal hitikogumik "Hit", mis koosnes kahest plaadist: ühe peale oli kirjutatud "Hit", mis tähendab inglise keeles lisaks menukile tabamust, ja teise peale "Miss", mis lisaks muule tähendab möödalasku.

Ta on pärimusmuusika produtsent ja tutvustaja ning digitaalse meedia pioneer. Ta on võitnud oma muusikavideotega auhindu ja viimasel ajal annab muusikat välja Surround 7.1 vormingus. Ta on seotud mitme ülemaailmse humanitaarprogrammiga (Amnesty International, Witness, The Elders).

2006. aasta taliolümpiamängude avatseremoonial 10. veebruaril 2006 Torinos esitas Gabriel John Lennoni laulu "Imagine". FIFA tellis Gabrielilt 2006. aasta jalgpalli maailmameistrivõistluste avatseremoonia organiseerimise, aga tühistas selle 2006. aasta jaanuaris.

2014. aastal arvati ta Rock'n'rolli Kuulsuste Halli.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Peter Gabriel (2008)

Peter Gabriel abiellus 17. märtsil 1971 Jill Moore'iga, kelle isa Philip Moore oli 19661986 algul kuninganna Elizabeth II erasekretäri assistent, siis erasekretäri asetäitja ja siis erasekretär ning tõsteti ametist lahkudes aadliseisusse. Gabrieli abielust sündisid tütred Anna-Marie (26. juulil 1974) ja Melanie (23. augustil 1976). Abielu lahutati 1987.

Seejärel elas Gabriel ligi kümmekond aastat koos näitleja Rosanna Arquette'iga, aga nad ei abiellunud.

9. juunil 2002 abiellus Gabriel Meabh Flynniga. Neil on kaks poega: Isaac Ralph (sündinud 27. septembril 2001) ja Luc (5. juulil 2008).

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]