Pajiešmeniai mõis

Allikas: Vikipeedia

Pajiešmeniai mõis (leedu Pajiešmenės dvaras) on endine mõis Leedus Pasvalysi rajoonis Krinčinase vallas Pajiešmeniais.

Mõis tekkis XIX sajandil. Esimesed omanikud olid Klebokid. Nende järel said mõisa omanikeks von der Roppid, kes ehitasid praeguse peahoone ja rajasid Jiešmuo kaldale pargi. Aastal 1904 asus toonane mõisnik Wilhelm von der Ropp Panevėžysi linna ümbrusse telegraafi- ja telefoniliinide võrku rajama. Aastal 1930 mõis tükeldati.

Pärast mõisa tükeldamist oli mõisa peahoone kasutusel kohaliku põllumajandusettevõtte tööliste elamuna. Aastast 2003 on hoone eravalduses. Mõisakompleksist on lisaks peahoonele säilinud kontorihoone, laut ja paljud põllumajanduslikud tootmishooned.

Mõisa peahoone on kahekorruseline punastest tellistest ehitis. Maja lõunapoolne ots on ühekorruseline. Hoonel on kaks lahtist verandat. Mõisakompleksi juurde kuulub ka 15,6 hektari suurune looduskaitsealune park, kus asub ka üks tiik. Pargis kasvavad valge mänd, Siberi nulg, euroopa lehis ja hõbevaher.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 8. detsember 2015. Vaadatud 27. novembril 2015.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]