Obertauern

Allikas: Vikipeedia
Obertauern
Obertauerni suusapiirkond
Obertauern (Austria)
Obertauern
Asukoht Austrias

Obertauern on turismisihtkoht, mis asub Radstadti Tauernil Austria Salzburgi liidumaal. Talispordikuurort jaguneb kahe omavalitsuse vahel: Tweng ja Untertauern.

Obertauern asub Salzburgi liidumaa kaguosas Radstadti Tauerni mägedes kõrgusel 1630–2526 m merepinnast. Küla on Radstadti Tauerni kuru kõrgeima punkti lähedal, üle mille kulgeb Katschbergi maantee (Katschberger Straße B 99). Obertauern kuulub kahte ringkonda: Sankt Johann im Pongau ja Tamswegi, mistõttu kogukond jaguneb kaheks omavalitsuseks: Untertauern (Pongau) ja Tweng (Lungau). Vallapiir kulgeb kuru kõrgusel ja läheb seetõttu läbi küla keskuse.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Keldid ja roomlased[muuda | muuda lähteteksti]

Obertauernil on pikk ajalugu, mis läheb tagasi keltide ajastusse (4.–1. sajand eKr). Ka viis Rooma tee üle Tauerni kuru (in Alpe) Iuvavumisse (Salzburg). Sellel teel on paljastatud vanade Rooma vankrite jäljed. Vanade miilikivide jäänused tõendavad kuru kasutamist roomlaste poolt. Tee uuendamine pärineb tõenäoliselt keiser Claudiuse (41–54) ajast.

Küla areng[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene Radstadti Tauerni kindel mainimine oli 1207. aastal. 1224. aastal märgitakse ürikutes, et kuru peal oli juba väike kirik. 1517. aastal on dokumenteeritud, et Tauernil oli kaks kõrtsipidajat, viidates Schaidbergi ja Wiseneggi majadele. Need kaks ehitist on täna ikka veel heas seisus. 1519. aastal laiendati teed tõldadele ja vankritele. 1764. aastal avas peapiiskop Sigismund III Christoph von Schrattenbach Untertauerni postimaja ja posti veeti kaks korda nädalas. 1870. aastal kasvas see neljale korrale nädalas ja 1895. aastal kahele korrale päevas. 1902. aastal registreeritakse esimesed suusatajad.

Obertauerni turismikuurort[muuda | muuda lähteteksti]

1920. aastal, pärast Esimest maailmasõda, tulid Obertauernile esimesed suusatajad – jalgsi. Nende pagasit veeti hobuvankritega. Aastatel 1925–1927 toimusid niinimetatud Tauerni võidusõidud autodele ja mootorratastele, meelitades palju külastajaid. Obertauerni elanikud tähistasid oma küla rajamist 8. detsembril 1929, sest just sel päeval algas esimest korda regulaarne taliliiklus üle Tauerni kuru. 1948. aastal paigaldati Seekarhausis esimene tõstuk. Aastatel 1948–1960 postitasid suusatajad nõlva. Ühe tunni suusaraja ettevalmistuse eest said nad 3 tasuta allasõitu. Teid ja laviinikaitset laiendati 1950. aastal ja ehitati esimesed nuputõstukid. Obertauerni hotelliküla rajamine algas 1952. aastal. Aastatel 1952–1961 paigaldati suur hulk moodsaid trossteid, gondeltõstukeid ja lohisteid.

1960. aastatest tänapäeva[muuda | muuda lähteteksti]

1961. aastal võeti kasutusele moodne trosstee Zehnerkari. 1962. aastal sai Obertauernist küla ametlik nimi. Aasta hiljem alustas Obertauernis tööd esimene mootoriga rajamasin Austrias ja suusatajad ei pidanud suusaradasid enam jalgadega maha tampima. Sel ajal sai tuntuks "Suusatamise põhikool" (Schifahrende Volksschule); kool, mis hõlmas suusatamist pärastlõunal pärast hommikuse tavapärase tunniplaani järgimist.

1965. aastal kasutas The Beatles Obertauernit oma filmis "Help!". Koht valiti, kuna see oli üks väheseid piirkondi, kus sel ajal lund sadas.

1967 toimus esimest korda suusaradade ehitamine buldooserite abil. Selle tulemuseks olid radikaalsed muutused maastikul, et hõlbustada suusaradade loovutamist suusahooldusvarustuse ja ka laiema turistide ringi jaoks. Ühendades mitu tõstukit, loodi tänapäevase Tauerni ringraja (Tauernrunde) eelkäija.

1985. aastal paigaldati esimene lumekahur ning järgnenud aastatel vahetati välja arvukad lohistid ja tooltõstukid. Aastatel 1991–1998 viidi lõpule paljud moderniseerimisprojektid – nagu valgustatud suusanõlv ja kontaktivaba suusapassi süsteemi kasutuselevõtt. 1999. aasta detsembris püstitas sakslane Christian Flühr Obertauernis suusatamise maratoni maailmarekordi – suusatades kolm päeva vahetpidamata (68 tundi ja 23 minutit). See on vahemaa Ameerika ja Euroopa vahel. Üks hooaeg hiljem, 2001. aasta veebruaris püstitas Christian Flühr taas maailmarekordi, suusatades enam kui 4 päeva (103 tundi ja 21 minutit) vahetpidamata. Hiljem lõi ta seda maailmarekordit mitu korda, kuid teistes kohtades.

Obertauern on ennast tõestanud ka ühe tippsuusakuurordina Austrias. Edelweißalm ja Lürzer Almi ümbrus on rahvusvaheliselt tuntud.

Tundmatu kalmistu[muuda | muuda lähteteksti]

Kuru peal on Tundmatu kalmistu (Friedhof der Namenlosen). See nimi pärineb ajast, mil inimesed ületasid Tauerni kuru jalgsi halva riietuse ja varustusega, sageli halva ilma korral, kaotades seetõttu oma elu. Tihti ei olnud neid reisijaid võimalik tuvastada ja nad maeti seetõttu "nimeta". Täna on see Obertauerni suusaküla elanike kalmistu.

Talisport Obertauernis[muuda | muuda lähteteksti]

Suusatamine ja lumelauaga sõitmine[muuda | muuda lähteteksti]

Obertauern kuulub Austria suuremate suusakeskuste hulka
Legendaarne Gamsleiteni tipp

Suusatamine on kõige populaarsem sporditegevus Obertauernis, sellele järgneb lumelauasõit. Suusapiirkonnas on umbes 100 km ettevalmistatud suusaradu ja 26 tõstukit, mis on võimelised vedama 48 000 – 49 000 inimest tunnis. Piirkonda teenindab 1 gondeltõstuk, 19 tooltõstukit ja 6 lohistit. Suusarajad liigitatakse värviskeemi järgi: sinine (61%) kergete radade jaoks, punane (35%) keskmise raskusega radade jaoks ja must (4%) raskete suusaradade jaoks, kusjuures rada Gamsleiten 2 tõstuki kõrval on järskuselt teine rada Austrias. Kõik tõstukid viivad tippu ka mittesuusatajaid, kuid ainult Zehnerkarbahn ja Grünwaldkopfbahn viivad reisijad jälle alla. Päevakülastajad võivad parkida 24 000 m² suurustele parklatele nõlvade läheduses. Liftgemeinschaft Obertauern (LGO) vastutab kõigi tõstukite eest.

Tauerni ringrada[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna tõstukid on paigutatud ringi ümber küla, on võimalik läbida nn Tauerni ringrada (Tauernrunde), kas päripäeva (järgides punaseid märke) või vastupäeva (järgides rohelisi märke). B 99 (Katschberg-Straße) ületamiseks on Gamsleiten/Edelweißi, Kirchbüheli (kaks silda) ja Grünwaldkopf/Zehnerkari radadel suusasillad. Ringi võib alustada mistahes tõstukilt ja tagastada suusataja algusesse. Head teeviidad võimaldavad suusatada ka radadel väljaspool ringi.

Murdmaasuusatamine[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks mäesuusatamisele ja lumelauasõidule pakub Obertauern teisigi talispordi tegevusi. Külastajad saavad kasutada 26 km ettevalmistatud murdmaasuusatamise radu, sealhulgas rada, mida kasutatakse maailma karikasarja etapil, samuti matkaradu.

Suusapassid[muuda | muuda lähteteksti]

Obertauernil on oma suusapass, mis alates 2012/13 hooajast kehtib ka u 15 km eemal Großeck-Speierecki suusapiirkonnas. Kehtivad ka Lungo suusapass (Obertauern-Lungau-Katschbergi piirkonnale) ja Salzburgi supersuusakaart (Salzburgi liidumaal), kuid ei kehti Ski Amadé pass.

Suveturism[muuda | muuda lähteteksti]

Suviti on Obertauern populaarne koht paljudele matkaradadele, kuna küla asub Kesk-Alpi teel (Zentralalpenweg). Kahe alpihütini, Oberhütte Steiermargi liidumaa suunal ja Südwiener Hütte Flachau suunal, võib jalgsi jõuda 2 tunniga.

Augustis ja septembris toimuvad mootorratturite kokkutulekud.

Kuid Obertauern on siiski talikuurort ning paljud hotellid ja ärid on suvel suletud.

Obertauerni spordikeskus[muuda | muuda lähteteksti]

Obertauernis on spordikeskus (Sportzentrum Obertauern), kus külastajad saavad harrastada paljusid spordialasid. Rajatiste hulka kuuluvad: 2 tennise siseväljakut, 3 seinatennise väljakut, 1 sulgpalli väljak, 3 täisautomaatset keeglirada, kulturismi- ja jõusaal koos kardiotreeningualaga, mitmeotstarbeline saal, samuti piljardivõimalus. Saadaval on ka suur elujõukeskus (600 m²) ja spordimeditsiiniabi. Varasematel aegadel treenisid selles keskuses võistluste vahel sellised kuulsad spordimehed nagu Hermann Maier ja Michael Walchhofer. Samuti on Obertauernist pärit maailmatasemel suusataja Heinz Schilchegger.

Taimestik ja loomastik[muuda | muuda lähteteksti]

Obertauern on populaarne ka teadlaste ja loodussõprade seas. Selles piirkonnas elutseb haruldane punarinnaline sinirind.