Newport Beach

Allikas: Vikipeedia
Newport Beach
Vaade õhust Newport Beachile
Lipp
Vapp
Lipp
Pitsat

Pindala 137 km² (2016)[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 85 239 (1.04.2020)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 33° 37′ N, 117° 54′ W
Asukoht Orange'i maakonnas ja California osariigis
Kaart
Balboa kai Newport Beachis

Newport Beach on rannikulinn USA-s California osariigis Orange'i maakonnas. Elanike arv on 2020. aasta rahvaloenduse kohaselt 85 239.

Newport Beach piirneb läänes Huntington Beachiga, millest eraldab teda Santa Ana jõgi, ning põhjas Costa Mesa ja Irvine'i linnaga. Newport Beachist idasse jääb Crystal Cove State Park. Newport Beach hõlmab mitu ranniku ääres asetsevat tehissaart.

Newport Beach sai linnaõigused 1. septembril 1906. Linna areng hakkas kiirenema 1900. aastate keskel pärast seda, kui sinna rajati Pacific Electrici eletkriraudteeliini lõunapoolne lõpp-peatus, millega sai linn ühenduse Los Angelese kesklinnaga.

Newport Beachis valitseb poolkõrbeline kliima. Sealne kliima sarnaneb ka lähistroopilise vahemerelise kliimaga, kuid seal sajab vähem, kui vahemerelise kliimaga aladel. Vaikne ookean muudab Newport Beachi kliima tunduvalt mõõdukamaks. Keskmine ööpäevane õhutemperatuur on jaanuaris 14,1 °C ja juulis 20,1 °C. Miinuskraadid on väga haruldased ja suvel tõuseb õhutemperatuur harva 40 °C-ni. Aasta keskmine sademete hulk on 270 mm. Maist septembri lõpuni ei saja peaaegu üldse.

Newport Beach on tuntud heade surfamise tingimuste ja liivaste randade poolest. Seal asub suur jahisadam ja tegutseb palju jahtklubisid. Alates 1988. aastast sõidab Newport Beachi ja California ranniku lähedal asuva Santa Catalina saare vahel parvlaev "Catalina Flyer". Linna läbib maantee California State Route 1, mis on tuntud kui Pacific Coast Highway.

Newport Beachi sõpruslinnad on Antibes Prantsusmaal, Ensenada Mehhikos ja Okazaki Jaapanis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]