Mihkel Schiffer

Allikas: Vikipeedia

Mihkel Schiffer, hiljem Mihkel Sihver (24. august 1873 Anija, Harju-Jaani kihelkond1. september 1933 Tallinn) oli eesti trükitööstur.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mihkel Schiffer asutas trükikoja kõigepealt koos Märt Antjega 1900. aastal. 1905. aastal avas Mihkel Schiffer Tallinnas trükikoja, kus sagedasti trükiti tsaarivalitsuse vastaseid trükiseid. Ühel ööl, kui trükikojas trükiti Peterburi Tööliste ja Soldatite Saadikute Nõukogu üleskutset, piirati trükikoda sandarmivõimude poolt ümber ja revolvri ähvardusega taheti maha lasta masinameister Amberg. Sellepeale astus Mihkel Schiffer ohvitseri juurde ja teatas, et tema on trükikoja omanik ja vastutab trükikoja eest. See päästis küll masinameistri elu, kuid Schiffer pidi terve öö ja järgmise päeva redus olema. Kuid proklamatsioonide trükkimise eest võeti Mihkel Schiffer siiski kohtulikule vastutusele. Kohtus aga kaitsesid teda Peterburi kuulsamad advokaadid ja Schiffer mõisteti õigeks. Tolleaegne kuberner oli kohtusse ilmunud ja kogu protsessi ise pealt kuulanud[1].

1910. aasta alguses, kui päevakorras oli uue ajalehe Tallinna Teataja asutamine, siis uue lehe ajakirjanike kooskäimise kohaks kujunes tema trükikoja kontoriruum Tallinnas, Rüütli 13. Mihkel Schiffer andis trükkimise ja ruumide näol ka lisaks muud ainelist abi. Näiteks andis toimetusele kasutada oma maja korteri[2]. Viimasel aastakümnel tõmbus avalikust elust eemale ja elas vaikselt oma perekonna keskel.

Mihkel Schiffer on maetud Tallinna Siselinna kalmistu Vana-Kaarli kalmistule.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Mihkel Schiffer +". Päewaleht, nr. 241. 5. september 1933.
  2. Linda Järve (7. jaanuar 2015). ""Tallinna Teataja" algusaastad ehk Käbi ei kuku kännust kaugele". Linda Järve blogi.