Māris Sprindžuks

Allikas: Vikipeedia
Māris Sprindžuks
Māris Sprindžuks
Māris Sprindžuks 2022. aastal
Läti keskkonnakaitse ja regionaalarengu minister
Ametiaeg
14. detsember 2022 – 15. september 2023
Eelnev Artūrs Toms Plešs
Järgnev Inga Bērziņa
Isikuandmed
Sünninimi Māris Sprindžuks
Sünniaeg 4. august 1971 (52-aastane)
Ādaži
Erakond Rahvapartei
Kuldīgas novadam
Läti Regioonide Ühenduse
Alma mater Läti Põllumajandusülikool

Māris Sprindžuks (sündinud 4. augustil 1971 Ādažis) on Läti agronoom ja poliitik. Ta oli Läti keskkonnakaitse ja regionaalarengu minister Arturs Krišjānis Kariņši teises valitsuses, esindab Läti Regioonide Ühendust ja ühendust "Apvienatais listis". Ta oli 7. ja 14. Seimi liige, samuti Ādaži piirkonna piirkonnavanem.

Ta sündis aastal 1971 Ādažis, kolhoosi agronoomi Daiņas Sprindžuksi ja tema abikaasa, kultuurimaja kunstilise juhi Marijana Sprindžuksi peres. Ta lõpetas Ādaži keskkooli ja aastal 1994 Läti Põllumajandusülikooli agronoomina. Seejärel töötas ta Alberts Kaulsi juhitavas Põllumajandusministeeriumis integratsiooni ja välissuhete osakonna direktorina. 1998. aastal omandas ta USA-s Kansase ülikoolis avaliku halduse magistrikraadi.

Pärast USA-st õpingutelt naasmist töötas ta avalikus halduses ja poliitikas. Ta oli Põllumajandusministeeriumi integratsiooni- ja välissuhete osakonna direktor. 1998. aastal sai temast Euroopa integratsioonibüroo asedirektor, samuti kandideeris ta 1998. aasta Läti parlamendivalimistel Rahvapartei nimekirjas seimi, kuid ei osutunud valituks. Aastal 1999 asus ta juhtima Andris Šķēle bürood, kuid aastal 2000 sai ta seimis Edgars Zalānsi asendusliikmeks. 2002. aasta Läti parlamendivalimistel teda seimi ei valitud.

Aastal 2005 sai ta Regionaalarengu- ja Omavalitsusministeeriumi riikliku arengukava koordinaatoriks, samuti valiti ta esmakordselt Rahvapartei nimekirjas Ādaži piirkonna volikokku.

2013. aasta kohalike omavalitsuste valimistel valiti ta Roheliste ja Talurahva Liidu nimekirjas Ādaži piirkonna volikokku, kus saadikud valisid ta volikogu esimeheks. Pärast võimukaotust 2014. aastal astus ta erakonna Läti Regioonide Ühenduse liikmeks ning sai jälle Ādaži piirkonna esimeheks. Ta valiti omavalitsusse ka 2017. ja 2021. aasta kohalike omavalitsuste valimistel, säilitades sellega Ādaži piirkonna esimehe koha. 2021. aastal valiti ta Läti Regioonide Ühenduse nõukogu esimeheks.

2022. aasta Läti parlamendivalimistel valiti ta ühisnimekirjas "Apvienatais listis" (kuhu kuulusid Läti Roheline Partei, Läti Regioonide Ühendus ja Liepaja partei) seimi liikmeks. Detsembris 2022 kinnitati ta Läti keskkonnakaitse ja regionaalarengu ministriks.