Louis Delétraz

Allikas: Vikipeedia

Louis Delétraz (sündinud 22. aprillil 1997 Genfis) on Šveitsi võidusõitja, 2021. aasta European Le Mans Series meister koos Robert Kubica ja Ye Yifeiga. Ta on endise Vormel 1 piloodi Jean-Denis Delétrazi poeg.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Kardisõit[muuda | muuda lähteteksti]

Genfis sündinud Delétraz alustas kardisportlase karjääri aastal 2008. Ta võistleb erinevates kategooriates kuni 2011. aastani.

Vormel BMW Talent Cup[muuda | muuda lähteteksti]

Delétraz tegi oma üheistmelise debüüdi 2012. aasta septembris, võisteldes Motorsport Arena Oscherslebeni ringrajal Vormel BMW Talent Cup meistrivõistluste kolmes viimases osavõistluses. Ta saab kõik kolm pole-positsiooni, võites ühe sõidu.

Vormel Renault[muuda | muuda lähteteksti]

2013. aasta hooajal osaleb Delétraz Vormel Renault 2.0 NEC meistrivõistlustel koos Josef Kaufmann Racinguga koos Steijn Schothorsti, Gustav Malja, Óscar Tunjo ja Dennis Olseniga. Ta saab 77 punkti ja üldarvestuses üheksateistkümnenda koha.

2014. aasta hooajal jätkab ta samas meeskonnas Gustav Malja, Kevin Jörgi ja Ryan Tveteri kõrval, saavutades Vormel Renault 2.0 NEC meistrivõistlustel võidu ja teise koha.

2015. aastal jätkab Delétraz kolmandat aastat järjest meistrivõistlustel, pääseb Vormel Renault 2.0 NEC meistritiitlisse ja osaleb ka kogu Vormel Renault Eurocup meistrivõistlustel, taas koos Josef Kaufmann Racinguga, koos Kevin Jörgi, Nikita Mazepini ja Dries Vanthooriga. Vormel Renault 2.0-s suudab NEC võita meistritiitli, saades kokku 9 võitu, samas kui Eurocupi meistrivõistlustel on ta teine.

Vormel Renault 3.5 Sarjas[muuda | muuda lähteteksti]

2015. aastal osales Delétraz koos Felix Rosenqvistiga ka kahel Vormel Renault 3.5 Sarjas võidusõidul koos Comtec Racing meeskonnaga. 2016. aastal võistles ta koos Pietro Fittipaldiga kogu hooaja Fortec Motorsportiga Vormel Renault 3.5 Sarjas. Ta saab 2 võitu ja suudab võita üldarvestuses teise koha.

GP2 Series/Vormel 2[muuda | muuda lähteteksti]

Samal 2016. aastal saabub Delétraz GP2-sse hooaja viimases voorus Yas Marinas koos Carlini meeskonnaga koos Sergio Canamasasega, kes asendab Marvin Kirchhöferit.

2017. aasta hooajal jätkas ta vahepeal Vormel 2-ks ümber nimetatud meistriliigas, siirdudes Gustav Malja kõrvale Racing Engineeringule, saades punkti esimese 14 sõiduga. Spa-Francorchampsi määramisest läheb ta Roberto Merhi kõrvale edasi Rapaxi meeskonda, saades Monza sprindisõidus oma parima tulemusena neljanda koha. Lõpetage seitsmeteistkümnes meistritiitel.

Järgmisel hooajal jääb ta kategooriasse kolmandat hooaega järjest, siirdudes koos Antonio Fuocoga Charouz Racing Systemi meeskonda. Parima tulemusena saab ta kaks teist kohta ja lõpetab üldarvestuses kümnendana.

2019. aasta hooajal ootab šveitslast neljas hooaeg selles kategoorias Carliniga koos Nobuharu Matsushita meeskonnaga, kellega ta tegi GP2 debüüdi.

2020. aasta hooajaks naaseb ta koos Pedro Piquetiga Charouzi Sauber Junior Team meeskonda.

Vormel 1[muuda | muuda lähteteksti]

2016. aastal liitus ta korraks noorte sõitjate Renault F1 programmiga, et järgmisel aastal sealt lahkuda. Hooajal 20172020 saab temast Haasi uus testisõitja.

Endurance[muuda | muuda lähteteksti]

2020[muuda | muuda lähteteksti]

2020. aastal osaleb ta Le Mansi 24 tunni sõidul, sõites LMP1 kategoorias Rebellion R13-ga koos prantslaste Nathanaël Berthoni ja Romain Dumas'ga. Meeskond on neljandal kohal, läbides 381 ringi.

2021[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aastal osaleb Delétraz European Le Mans Series meistrivõistlustel kõrgemas kategoorias LMP2 koos Belgia meeskonna WRT koos endise vormel-1 piloodi Robert Kubica ja Ye Yifeiga. Esimeses sõidus Montmelòs võidab trio. Nad kordavad end, võites meistrivõistluste teise osavõistluse Spielbergis. Kolmas voor peetakse Paul Ricardil, kolm WRT sõitjat kvalifitseeruvad teiseks, samas kui sõidus lõpetan viiendana, neljandas sõidus Monzas langevad nad neljandaks ja hoiavad edetabeli tippu. Belgia võiduga krooniti WRT Team sarjas ühe võidusõiduga tšempioniks.

Ta osaleb Portimãost 8 tunni Inter Europol Competition meeskonnaga alati LMP2 kategoorias, kus saavutab viienda positsiooni ning otsustab WRT meeskonnaga koos Kubica ja Yifeiga osaleda ka 2021. aastal Le Mansi 24 tunni võistlusel. alati LMP2 kategoorias. Meeskond juhib alati esikohtadel suurepärast võistlust. Võistluse viimasel ringil aga, olles oma kategooria esikohal, olid nad pärast 362 ringi tehnilise probleemi tõttu sunnitud katkestama.

2022[muuda | muuda lähteteksti]

Delétraz liitus Tower Motorsport by Starworksi meeskonnaga, et osaleda Daytona 24 tunni võistlusel, et koos Rui Andrade, John Farano ja Ferdinand Habsburgiga. Ekipaaž lõpetas kvalifikatsioonisõidus kaheksandana ja saavutas sõidus kolmanda koha.

Samal aastal palkas ta Iron Lynxi toetatud Prema meeskonda FIA World Endurance Championship 2022. Koos šveitslastega on Lorenzo Colombo ja endine Vormel 1 piloot Robert Kubica.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]