Lina Nordquist

Allikas: Vikipeedia
Lina Nordquist (2023)

Lina Maria Palm Nordquist (neiuna Nordquist, sündinud 28. detsembril 1977 Gävleborgi läänis), on Rootsi kirjanik, füsioloog ja poliitik (erakonna Liberalerna liige). 2018. aastast Riksdagi liige.

Ta kasvas üles Söderhamnis, õppis proviisoriks, kuid läks üle vererõhu ja diabeedi uurimisele. 2007. aastal kaitses ta Uppsala ülikoolis väitekirja diabeedi teemal. Ta on Uppsala ülikooli õppejõud, 2011. aastast füsioloogiadotsent.

Aastatel 2013–2018 oli ta liberaalne maanõunik/piirkonnanõunik Uppsala maakonna volikogus/piirkonnas. Ta valiti 2018. aasta Rootsi parlamendivalimistel Uppsala maakonna liberaalide parlamendiliikmeks. 2022. aasta Rootsi parlamendivalimistel valiti ta tagasi Riksdagi. Ta on olnud liberaalide liige sotsiaalkomisjonis ja tervishoiupoliitika eestkõneleja.

Doktoriõpingute ajal oli ta Uppsala ülikooli doktorikomisjoni esimees. Ta on vähifondi nõukogu liige

2021. aastal tegi ta kirjanikudebüüdi ajaloolise romaaniga "Dit du går, följer jag", mis räägib perekonnast, kes põgenes Norrast ja asus elama Hälsinglandi. Eesti keeles ilmus see romaan 2022. aastal pealkirjaga "Järgnen sulle" sarjas "Põhjamaade romaan" (tõlkinud Tiina Mullamaa).

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus füsioloogiaprofessor Fredrik Palmiga.