Keti keel

Allikas: Vikipeedia
keti keel (остыганна ӄа')
Kõneldakse Venemaal
Piirkonnad Krasnojarski krai
Kokku kõnelejaid 213 (2010)
Keelesugulus dene-Jenissei keelkond (?)
 Jenissei keelkond
Kiri kirillitsa
Keelekoodid
ISO 639-1 -
ISO 639-2 -
ISO 639-3 ket

Keti keel (keti keeles остыганна ӄа') on Jenissei keelte hulka kuuluv paleoaasia keel, mida kõnelevad ketid Siberis Jenissei keskjooksul.

2010. aasta rahvaloenduse andmetel valdas Venemaal keti keelt 213 inimest, peamiselt vanemad inimesed.[1] Keti keel on äärmiselt ohustatud. Keti keele kõnelejaid elab Krasnojarski krais Kellogi külas.

Keelesugulus[muuda | muuda lähteteksti]

Keti keel kuulub väikesesse Jenissei keelkonda. Lähim sugulaskeel on juugi keel, mida 2010. aastal rääkis veel 2 inimest, kuid arvatavasti on see praeguseks välja surnud. Juugi keelt peeti kaua keti keele murdeks. Teised keti keele sugulaskeeled hääbusid 18. (ariini, assaani ja pumpokoli keel) ja 19. sajandil (koti keel).

Keti keel erineb oluliselt teistest paleoaasia keeltest nii tüpoloogiliselt, fonoloogiliselt, morfoloogiliselt kui leksikaalselt.

Merritt Ruhleni ja Edward Vajda arvates on Jenissei keeled suguluses naa-dene keeltega, moodustades dene-Jenissei keelkonna või hõimkonna. Mitmed nimekad lingvistid on seda teooriat toetanud.

Fonoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Keti keeles on 7 vokaalfoneemi ja 12 konsonantfoneemi, kuid esineb palju allofoone. On arvatud, et keti keel on toonikeel, kuid üksmeelt selles osas ei ole.

Morfoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Eristatakse elus ja elutuid nimisõnu, elus nimisõnad jagunevad mees- ja naissoost sõnadeks. Noomenimorfoloogia on polüsünteetiline. Kasutatakse inkorporatsiooni. Inkorporeerida saab lisaks nimisõnadele ka tegusõnu, määrsõnu ja omadussõnu ning morfeeme, mis leiduvad ainult inkorporeeritud elementidena.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia" (PDF). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 27. jaanuar 2021. Vaadatud 23. mail 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]