Kategooria arutelu:Ansamblid

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Kas on mõtet teha ühe bändi jaoks oma kategooria? Ma leian, et ei ole. Ja selleks, et žanrite nimistu üle pea ei kasvaks tuleks teha selline kategooria nagu Ansamblid žanri järgi nagu on inglise vikipeedias. Ansamblid riikide järgi tasub ka lisada. On kellelgi vastuväiteid või ma teen selle ära?--Celldwellcius 11. mai 2007, kell 15:19 (UTC)

Ansamblid jäägu põhikategooriaks, aga sinna alla võib muidugi lisada ansamblid žanri ja riikide järgi. Aga kui sa nüüd lisad need uued kategooriad, siis kustuta igas artiklis üldkategooria nimetus, ehk siis ansamblid ära. --Mona 11. mai 2007, kell 16:11 (UTC)

Siiski, mida teha nende bändide kategooriatega? Võiks ka kuidagi kokku koondada?--Celldwellcius 12. mai 2007, kell 14:02 (UTC)

Mis-mis? Kas on mõtet teha ühe bändi jaoks oma kategooria? Kui on mitu erinevat artiklit ühe bändi kohta (näiteks bändi liikmete artiklid, albumid, lood, misiganes), siis tasub igaljuhul kategooria ära! See koondaks kõik vajalikku ühte kohta kokku... st kui inimene on huvitatud kõigest ühe bändi kohta, on tal kõik artiklid selle kohta ühest kohast võtta... Ja samas, ma arvan, et ka need bändid, millel on oma kategooria, ja need bändid, mis on veel mingi eraldi kategooria all näiteks žanri järgi... ka need peaksid olema lisaks ansamblite üldkategoorias! Jürka 12. mai 2007, kell 14:10 (UTC)

Ansamblid žanrite järgi jäävad nii või naa ansamblite üldkategooriasse, lihtsalt neid poleks igalpool topelt. Äärmisel juhul me peaks iga ansambli juhul panema ka kirja Kategooria:Muusika. Milleks? Aga need bändide kat, on ka minu arvates vajalikud, aga vot kuidas neid veel omakorda liigitada, seda ma ei tea, aga arvan, et nad võivad ollagi seal ansamblite kategooria all. --Mona 12. mai 2007, kell 14:29 (UTC)
Üldiselt on meil siin tavaks saanud, et kui on olemas nt Kategooria:Vene kirjanikud, siis enam ei lisa igale kirjanikule kategooria:kirjanikud --Mona 12. mai 2007, kell 14:33 (UTC)
Vot seal kus on kategooriad Heavy metal ja Folk heavy metal jmt, sinna võiks esialgu jätta mõlemad kategooriad, sest erinevus on pisiasjades ja paljudele raske neid eristada, on oht, et ei teata kust erinevaid ansambleid otsida. Samuti on paljusid raske ühe või teise kategooria alla liigitada, nt Punk ansambleid --Mona 12. mai 2007, kell 14:55 (UTC)
Just seda ma mõtlengi, et inimesed ei oska just seda "õiget" kategooriat leida... Teadmatule inimesele on heavy ja metal ja hardcore jne üks ja sama... aga tema peab siis kõik nad läbi lappama... Igas kategoorias üks-kaks bändi... Selles mõttes ei leia ma üldse neil žanrite kategooriatel mõtet... Ja nagu sa mainisid, ei annagi päris selgelt igat bändi žanri järgi liigitada... Üks arvab, et see on mingi punk, teine arvab, et see on just mingi emo vm... ja ma arvan, et meist keegi pole 100% kompetentne igale ansamblile just see ainsat õiget žanrit nimetada... Aga kui kõik ansamblid on lihtsalt ansamblite kategooria all, leiab igaüks selle ilusti üles... Jürka 12. mai 2007, kell 15:02 (UTC)

Räägin nüüd endale natuke vastu, aga siiski Kategooriate süsteem on loodud selleks, et koondada ühte liiki kuuluvaid juba olemasolevaid artikleid. Üldiselt selle järgi ei otsita artikleid, kuigi mina teen seda. Otsimiseks on otsingusüsteem ja loendid (nt Ansamblite loend). Sinna on kantud ka veel puuduvad artiklid. --Mona 12. mai 2007, kell 15:15 (UTC)

Ei-ei, oot', mis?! Miks kategooria järgi ei otsita artikleid? Minu silmis on üks kategooria funktsioone just see, et lugeja saab vastavast kategooriast leida teisi sama teemat puudutavaid artikleid! Näiteks Elvise puhul... Võibolla ta ei oskakski näiteks mingit Memphise Maffia või mingit muud sihukest avada (kuigi link on ka jutus sees), aga avades alt kategooria saab ta kätte kõik artiklid, mis teda huvitaks... ja ta teab, et tal mõni artikkel kahe silma vahele ei jää... Ja eraldi mingit Elvise loendit ei tasu ju teha... Üldse minu arvates see loeng oleks kasulik pigem artiklite koostajatele, et oleks ülevaade, mis artiklid puudu on jne ja tuleviku jaoks teemad üles märkida jne... Lugejale on ta umbes samaväärne kui kategooriad... Jürka 12. mai 2007, kell 16:17 (UTC)
Jürka, ega teadmatu inimene ei hakkagi žanri järgi otsima. Ta kasutab selleks teisi vahendeid nagu Mona viitas. Mõni võibolla ei taha näiteks otsida kindlat bändi vaid tahab otsida kindla žanri bände, siis on tal väga hea selline kategooria lahti võtta ja vaadata.
Ja žanriline määratlus pole probleem ning alati võib panna ühe bändi mitmesse žanrilisse kategooriasse nagu mõningad bändid on ka pandud. Ise pean ennast üpriski pädevaks liigitamises, nii et ei näe selles mingit suurt probleemi. Ja kui keegi kirjutab mingist ansamblist artikli, siis ta eeldatavasti ikka teab, mis žanrisse antud bänd kuulub ja annab talle vastava kategooria.--Celldwellcius 12. mai 2007, kell 15:34 (UTC)
Noh, jah... kuid ma siiski arvan, et dubleerimine ansamblite all ei teeks paha... sest vaatamata sellele, et bänd XXX on hardrock-metalpunki bänd, on ta samas ka lihtsalt ansambel... Ma küll saan süsteemist aru, et tegelikult ongi ta lihtsalt ansambli kategooria all, kuna too ansambli žanri kategooria ja too hardrock-metalpunk kategooria on omakorda lihtsalt ansamblite all, aga ma kujutan ette, et lugejale/kasutajale oleks palju lihtsam, kui bänd ise ka otse ansamblite kategoorias on... Jürka 12. mai 2007, kell 16:17 (UTC)
Ei saanud su jutust võib-olla täpselt aru, aga kõik ansamblid peaksidki nagu ansamblite kategoorias olema. Kui mõni ei ole, siis on see viga, mis vajab parandamist.--Celldwellcius 12. mai 2007, kell 16:26 (UTC)
Kõik ansamblid ongi ansamblite kategoorias, aga mõned on vahetult, mõned on mõne alamkategooria kaudu... See, mille poolt mina hääletaks, on see, et ka need bändid, mis on alamkategooriate kaudu ansamblite kategoorias on, oleksid ka vahetult otse ansamblite kategoorias... Jürka 12. mai 2007, kell 16:29 (UTC)
Jah, ma arvan sama. Seda ma silmas pidasingi, et kui mõni ei ole lisaks muudele kategooriatele ka ansamblite kategoorias, siis tuleb ta sinna panna.--Celldwellcius 12. mai 2007, kell 16:31 (UTC)
Ok, siis oleme ühte meelt... Sain vist su esimesest postitusest valesti aru... Jürka 12. mai 2007, kell 16:46 (UTC)
Miks te tahate artiklid ülekategoriseerida. Kui panna igale ansambli artiklile kategooriad:ansamblid, metal ansamblid ja heavy metal ansamblid. Siis miks te ei taha panna Itaalia lauljatele, veel lisaks kategooriad lauljad, itaalia inimesed, inimesed jne. Need kõik oleks ju õiged, aga lõpuks oleks nt ansamblite kateg. all nt 25 000 artiklit, oleks neid seal väga hea otsida (erite kui ühele lehele mahub 200 nimetust). Püüame järgida ikka ühte joont. Sarnaseid arutelusid on eelnevalt peetud küll ja veel (kohe ei leia neid üles), aga võib vaadata varasemate üldiste arutelude alt. --Mona 12. mai 2007, kell 17:07 (UTC)
Kui nüüd inglisekeelsest vikist eeskuju võtta, siis nemad ongi pannud igale artiklile niipalju erinevaid kategooriaid kui võimalik, et lugeja ei peaks mõtlema, et huvitav, kas see tüüp oli pigem muusik kui laulja või äkki polegi muusik, aga hoopis punkmuusik vm... Ei, neil jõuab artiklini igast teemat puudutavast kategooriast... Ja samuti... nagu sa tõid näite... et "miks te ei taha panna Itaalia lauljatele, veel lisaks kategooria lauljad, itaalia inimesed, inimesed jne"... siis... Miks ma siis ei taha? Ma arvan, et õige oleks... Pole sellesse inimeste ja biograafiate rubriiki süvenenud, aga võibolla tõesti peaks... Inglise vikis on seda tehtud... Iseasi, kas oleks üldse eraldi kategooriat "Itaalia lauljad"... kui neid just väga palju pole... Mõne üksiku tüübi pärast sellist kategooriat minu arust oleks liigne teha. Jürka 12. mai 2007, kell 17:18 (UTC)
Tood näiteks inglise viki. Näiteks http://en.wikipedia.org/wiki/A-ha, kus sa seal näed kategooriat ansambel? --Mona 12. mai 2007, kell 17:33 (UTC)
Lihtsalt ansamblite kategooriat seal pole, aga see-eest on seal:
Categories: A-ha | Musical groups established in 1982 | Norwegian pop music groups | New Wave groups | 1980s music groups | 1990s music groups | 2000s music groups | Norwegian artists who have sold 1 million+ records
Või võtame näiteks The Beatles'i...
Categories: Articles with unsourced statements since March 2007 | All articles with unsourced statements | Articles lacking sources | All articles lacking sources | English musical groups | Music from Liverpool | 1960s music groups | Parlophone artists | Rock and Roll Hall of Fame inductees | Grammy Award winners | The Beatles | Apple Corps | Apple Records artists | George Harrison | John Lennon | Paul McCartney | Ringo Starr | Musical groups established in 1960 | 1970 disestablishments | Quartets | Beat groups | Grammy Lifetime Achievement Award winners
Eraldi aastakümnete järgi... iga liikme järgi kategoriseeritud... auhinnad... ja igast muud jura... Eraldi veel "1960s music groups" ja "Musical groups established in 1960"... jne. Lihtsalt bändide kategooriat neil peaaegu ei eksisteerigi... kaks bändi on neil sihukeses kategoorias... kuigi meie süsteem meeldib mulle se's suhtes rohkem, et meil pole niipalju erineva jura kohta kategooriaid, aga on üldine ansamblite kohta, mis praktiliseks kasutamiseks on tunduvalt mugavam... Jürka 12. mai 2007, kell 17:47 (UTC)
Mina olen Jürkaga ühte meelt igaljuhul.--Celldwellcius 12. mai 2007, kell 18:17 (UTC)

Aga Jürka vaata kuhu viib edasi A-ha puhul Category:New wave groups ja järgmisena kuhu viib seal all olev Musical groups by genre. Nagu näha on selline kategooria nagu ansamblid ka seal täitsa olemas. Ning nagu ka meil tavaks, on see üldkategooria, mille all on siis alamkategooriad.--Mona 12. mai 2007, kell 18:53 (UTC)

Aasoh, saan aru jah... On täiesti sihuke kategooria neil olemas ja ka seal on suur hulk bände... Jaajah... ja seal on ainult need bändid, mis mõne žanri alla ei sobi või ei ole liigitatud... Ok, jah... Samas räägin ise alati igalpool järjepidavusest ja süsteemist, nii et jah... dubleerida se's mõttes tõesti ei tohiks... Isiklikult oleksin selle poolt, kui žanri järgi üldse mingit liigitust ei oleks... See teeks asja palju lihtsamaks ja selgemaks ja mugavamaks... Žanri saaks igas artiklis eraldi välja tuua esimestes ridades... Aga samas ma kahtlen sügavalt, et neid kaotama hakataks... Jürka 12. mai 2007, kell 19:07 (UTC)

Kui huvitab siis siin on üritatud luua ka kategooriate portaali Vikipeedia arutelu:Kategooriad. Tee ettepanekuid ja tähelepanekuid kui on mõtteid.--Mona 12. mai 2007, kell 19:23 (UTC)

Üksikute ansamblite kategooriad[muuda lähteteksti]

Kas ei oleks mõistlik üksikute ansamblite kategooriad omakorda kokku võtta mingisse kategooriasse? Mulle igaljuhul tundub nii, sest ilmselt tulevikus võib neid alakategooriaid siin muidu häirivalt palju olla. Ma ei suuda hetkel sobivat nime sellele kategooriale anda.--Celldwellcius 4. juuni 2007, kell 16:54 (UTC)

nimetusvariantidele on abiks teised vikid, vt nt Wikidata lehte: [1]. Pakuks ise nt kategooria "Ansamblite kategooriad", võimalik ka "Ansamblikategooriad"--Bioneer1 (arutelu) 9. september 2013, kell 22:09 (EEST)[vasta]
Kui liiga palju peaks tulema, siis peaks liigitama stiili järgi. Eraldi ansamblite kategoorial pole küll mõtet. --Tiia (arutelu) 9. september 2013, kell 22:51 (EEST)[vasta]
Sellel on mõtet niivõrd, kuivõrd üksikute ansamblite kategooriate eraldi kategooriasse tõstmine (nagu siin) ja ühtlasti siia ainult ansambliartiklite jätmine lahendaks selle loogikavea, kus kategooria "Ansamblid" alamkategooriates on ka muud asjad peale ansamblite. Pikne 9. september 2013, kell 23:12 (EEST)

Interwikid on valed.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu 27. september 2013, kell 13:50 (EEST)[vasta]