Kasutaja:Roosmaripihlak/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Sinisäälik (Setophaga caerulescens) on väike lind värvuliste seltsist, sääliklaste perekonnast.

Sinisäälik on umbes 13 cm pikk ja kaalub 8.4–12.4 g. Täiskasvanud isaslinnu keha alaosa on valge ning kael, nägu ja küljed on mustad. Seljaosa on sügavsinine. Linnu keha meenutab pisut sini-must-valget eesti lippu.[1] Noor isaslind on sarnane, kuid rohekama ülaosaga. Emaslinnul on oliivpruun ülakeha ja helekollane kõhuosa. Tiivad ja saba on tumedad, pealagi on hall ning põskedel on pruunid laigud. Emaslinnu tiival on valge ruut, mis eristab teda selgelt teistest emastest sääliklastest.

Sinisääliku laulu võib kirjeldada suminaga, "tsi-tsi-tsii".[2]

Sinisäälik on rändlind. Ta sigib mõõduka kliimaga heitlehistes metsades või tiheda alusmetsaga laialehistes metsades. Sinisäälik vajab pesitsemiseks suurt ja puutumata metsa ning seetõttu on nende arvukus kahanemas. Teda on sageli leida künklikel ja mägistel aladel Ameerika Ühendriikide kirdeosas ning Kanada kaguosas. Hilissuvel rändab ta talveks Suurte Antillide saartele. Rännuperioodil võib sinisäälikut kohata parkides ja aedades.

Sinisäälik on eelkõige putuktoiduline, talvel toitub ta ka marjadest ja seemnetest.

  1. Kelli Põlendik. "Galerii: vaata, kui kaunilt on loomariigis esindatud Eesti lipuvärvid". Vaadatud 24. oktoober 2018, 11:20.
  2. [en.m.wikipedia.org/wiki/Black-throated_blue_warbler "Black-throated blue warbler"]. {{netiviide}}: kontrolli parameetri |URL= väärtust (juhend)