Kasutaja:Johannes M/Lainik

Allikas: Vikipeedia

Lainik ehk laineke on lokaliseeritud, laine tüüpi võnkumine. Lainikuid kasutatakse signaalitöötluses signaalide uurimisel. Protsessi, mis hõlmab signaali teisendamist lainikute abil, nimetatakse lainekese teisenduseks (WT-wavelet transform). Matemaatiliselt on tegemist signaali ja vastava lainefunktsiooni konvolutsiooniga, millega saadakse sisendsignaalist vajalik informatsioon signaali kirjeldamiseks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimest korda mainis lainikuid Alfréd Haar oma 1909 aasta doktoritöös "Ortogonaalsete funktsioonisüsteemide teooria". Tema järgi sai ka nime Haari lainikute perekond. 1970-ndatel, uurides akustilisi signaale, võttis Jean Morlet kasutusele võtted analüütiliste funktsioonide skaleerimiseks ja nihutamiseks, mida oleks võimalik signaalide uurimisel kasutada. Neid funktsioone hakkas ta nimetama "lainikuteks". Seda peetakse ka lainekese analüüsi alguspunktiks. Hiljem töötas ta välja koostöös Alex Grossmaniga lainekeseks teisenduse teoreetilise poole. 1980-ndatel arendasid Stéphane Mallat ja Yves Meyer välja mitmemastaapse lahutuse põhimõtte (MRA-multiresolution analysis), mis on aluseks diskreetsele lainekese teisendusele [1].

Definitsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Lainik on funktsioon , mis rahuldab järgmisi nõudeid [2]:

Mehhiko müts
Meyer
Morlet
  1. Lainikul on lõplik energia:


  2. Fourier' pöörde korral, milleks on

    ,

    kehtib omadus:

    ,

    mis viitab, et lainikul puudud nullsageduslik komponent . See omadus viitab sellele, et lainikul on ribapääs sagedusspekter [3].


Lainekese analüüs[muuda | muuda lähteteksti]

Mistahes pidevat funktsiooni on võimalik esitada tema baasifunktsioonide lineaarkombinatsioonina. Fourier' pöörde korral on võimalik sisendsignaali esitada siinusfunktsioonide summana. Lainekese teooria alusel saab mistahes signaali esitada lainekeste summana. Need lainekesed tuletatakse kindlast funktsioonist, emalainikust, sellega vajalikul viisil manipuleerides – skaleerides (kokku surudes või venitades) ja nihutades mööda ajatelge. Vajalik signaal väljendub lainekese mastaabimuutuste ja nihete lineaarkombinatsioonina [4].

Pidev lainekese teisendus[muuda | muuda lähteteksti]

Kui lainefunktsioon rahuldab ülalpool viidatud nõudeid, siis lainekese teisendus reaalse signaali korral avaldub [2]

,

kus * tähistab funktsiooni kaaskompleksi. Parameeter väljendab funktsiooni ajalist nihet (asukohta ajateljel), ning on skaleerimistegur (lainiku kokku surumine või venitamine).

Sageli defineeritakse funktsioon

,

mida nimetatakse normeeritud lainekese funktsiooniks . See funktsioon väljendabki lainekese funktsiooni skaleerimist parameetriga ning nihutamist parameetri võrra. Kasutades normeeritud lainekese funktsiooni, avaldub teisendus kujul:

Pöördteisendus on defineeritud kujul

,

mida kasutades on võimalik algsignaal tema teisendusest tagasi saada.

Diskreetne lainekese teisendus[muuda | muuda lähteteksti]

Üldiselt on uuritavad signaalid teatud kindla pikkusega ning seetõttu on piisab lõplikust arvust lainekese mastaabimuutustest ja nihetest [5]. Seega asenduvad pidevad integraalid lõpliku arvu diskreetsete lainekese koefitsientide summeerimisega. Diskreetses esituses avaldub lainik kujul [2]:

,

kus arv iseloomustab lainiku skaleerimist, arv lainiku nihet. Parameeter on kindlaksmääratud skaleerimistegur ja on asukoha parameeter. Tavaliselt kasutatakse väärtusi ja , seega


Diskreetne lainekese teisendus avaldub:

Suurust nimetatakse lainekese koefitsiendiks.

Pöördteisendus:

Mastaabifunktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Igale diskreetsele lainekesele saab vastavusse seada mastaabifunktsiooni, mida nimetatakse ka isalainekeseks

,

Mastaabifunktsioonid on seotud signaali silumisega. Mastaabifunktsiooni konvolutsioon sisendsignaaliga annab lähenduskoefitsiendid teisenduse tasemel m:

.

Sisuliselt on tegu madalpääsfiltritega.

Kiire lainekese teisendus[muuda | muuda lähteteksti]

Diskreetse lainekese teisenduse arvutamiseks kasutatakse nn kiire lainekese teisenduse meetodit. Selleks viiakse sisendsignaal läbi filtrisüsteemi, mis koosneb kahest kvadratuurpeegelfiltrist - madalpääsfiltrist g[n] (mastaabifunktsioon) ja kõrgpääsfiltrist h[n] (lainekese funktsioon). Lähenduskoefitsiendid tasemel m konvoleeritakse madalpääsfiltriga ning seejärel muudetakse signaal 2 korda lühemaks ehk valitakse signaali iga teine lugem. See annab uued lähenduskoefitsiendid tasemel m+1. Samuti konvoleeritakse lähenduskoefitsiendid kõrgpääsfiltriga ning peale filtri läbimist, valitakse ka seal signaali iga teine lugem. See annab signaali detailsuse koefitsiendid. Protsessi korratakse üle kõikide mastaapide signaali täieliku teisenduse saamiseks. [2].

Filtrisüsteem
Filtrisüsteem

Võrdlus Fourier' teisendusega[muuda | muuda lähteteksti]

Sageli võrreldaks lainekese teisendust Fourier' teisendusega. Mõlemad operatsioonid on pööratavad operatsioonid, mis tähendab, et signaali on võimalik tema teisendusest tagasi saada. Peamine erinevus kahe teisenduse vahel on see, et lainekese teisendusega saab signaali esitada ajaliselt erinevatel mastaapidel. See omakorda võimaldab signaali sageduskomponente ajas lokaliseerida. Fourier' pööre teisendab signaali sagedusruumi, mis küll kirjeldab signaali kõiki sageduskomponente, kuid konkreetse sageduse esinemise hetke ajas ei ole võimalik määrata [5].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. R. X. Gao, R. Yan. Wavelets. Theory and Applivations for Manufacturing (2011)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 P. S. Addison. The Illustrated Wavelet Transform Handbook (2017)
  3. C. Valens. A Really Friendly Guide to Wavelets (1999)
  4. T. L. Lee, A. Yamamoto. Wavelet Analysis: Theory and Applications (1994)
  5. 5,0 5,1 F. In, S. Kim. An Introduction to Wavelet Theory in Finance. A Wavelet Multiscale Approach (2013)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]