Karl-Gustav Kristenbrun

Allikas: Vikipeedia

Karl-Gustav Kristenbrun (21. november 1914 Käsmu28. november 1992 Tallinn) oli Eesti koduloolane ja Käsmu kaptenikülale pühendatud raamatu "Käsmu" autor.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta veetis oma lapse- ja nooruspõlve Käsmus, seejärel asus pere elama Tallinna. Pere küüditati 14. juunil 1941 Siberisse Sverdlovski oblastisse Turjinski rajooni.

Siberist naastes asuti taas elama Tallinna, sest Käsmus asuvas kodutalus olid koha sisse võtnud Nõukogude võimu tegelased.

Side Käsmuga siiski säilis ning põlise käsmulasena kogus ja hoidis Karl-Gustav Kristenbrun teateid ja mälestusi oma koduküla ajaloost. Ta lõi rikkaliku kogu, milles on nii dokumente kui ka kohalikku pärimust.

Ta andis koos Anne Kurepaluga 1994. aastal välja raamatu "Käsmu", mis annab ülevaate küla kujunemisest, merendus- ja laevandusloost ning sisaldab andmeid seal ehitatud laevade ja elanud kaptenite kohta.

Karl-Gustav Kristenbrun suri 1992. aastal ja puhkab Käsmu kalmistul.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema vanaisa oli Jakob Kristenbrun, kes koos oma venna Joosepiga olid 19.-20. sajandi vahetusel põhjaranniku ühed suuremad laevaomanikud.

Tema 1880. aastal sündinud ning 1901. aastal Käsmu merekooli lõpetanud isa Gustav Kristenbrun sooritas kaugesõidukapteni eksami 1907. aastal Liibavi merekoolis ning oli 1923. aastal asutatud AS Käsmu Laevaomanikud (KLO) üks juhtfiguure.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]