Julija Navalnaja

Allikas: Vikipeedia
Julija Navalnaja
Sünniaeg Юлия Борисовна Абросимова
24. juuli 1976 (47-aastane)
Moskva
Alma mater
Amet majandusteadlane
Abikaasa(d) Aleksei Navalnõi
Julija Navalnaja kõnet pidamas 6. septembril 2013 Moskvas Sahharovi prospektil peetud miitingul
Julija Navalnaja, Aleksei Navalnõi ja Ilja Jašin protestiaktsioonil 12. juunil 2013 Moskvas
Ekraanil Aleksei Navalnõi ja Julija Navalnaja (2013)

Julija Borissovna Navalnaja, sünninimi Julija Abrossimova, (vene keeles Юлия Борисовна Навальная; sündinud 24. juulil 1976 Moskvas) on vene kodanikuliikumise aktivist.

Julija Abrossimova lõpetas Plehhanovi-nimelise Venemaa Majandusakadeemia rahvusvaheliste majandussuhete teaduskonna ökonomisti kutsega.[1]

1999. aastal tutvus ta Türgi kuurordis Aleksei Navalnõiga, kes hiljem sai tuntud opositsiooniliidriks. 2000. aastal nad abiellusid. Julija astus samasse parteisse, mis Navalnõi (sotsiaalliberaalne erakond Jabloko). 2011. aasta mais lahkus ta parteist (abikaasa oli Jablokost välja astunud varem – 2007. aastal).[2]

6. septembril 2013 esines Navalnaja kõnega Moskvas Sahharovi prospektil peetud kontsert-miitingul Aleksei Navalnõi toetuseks Moskva linnapea valimistel.

2018. aasta Venemaa presidendivalimiste eel[muuda | muuda lähteteksti]

2016. aasta detsembris teatas Aleksei Navalnõi kavatsusest kandideerida 2018. aastal Venemaa presidendivalimistel (valimised toimuvad 18. märtsil 2018). 2017. aasta mais jõustus kohtuotsus KirovLesi kohtuasjas, mille järgi Navalnõile määrati 2017. aasta veebruaris 5 aastat vabadusekaotust tingimisi. Kui presidendikandidaatide ülesseadmise ajaks (2017. aasta detsembris) kohtuotsust ei tühistata, siis saab see takistavaks asjaoluks Navalnõi kandidatuuri registreerimisel.

Kuuldused, et Julija Navalnaja hakkab mehe asemel presidendikandidaadiks, tekkisid 2017. aasta juunis. Internetis ilmusid sellekohased artiklid, raadiojaam Ehho Moskvõ korraldas oma kuulajaskonnas küsitluse "Kas teate nimetada veelgi väärikamat presidendikandidaati kui Julija Navalnaja?".[3] Juunis kirjutas tuntud blogija Ilja Varlamov samal teemal: "Miks ka mitte? Julija on ilus, räägib ladusalt, kogu aeg asub mehe kõrval – nii kohtudes kui ka miitingutel. Keskvalimiskomisjon võib Navalnõi jätta registreerimata. Peab ju tema meeskonnal olema plaan B?"[4].

Presidendiks pürgiv teleajakirjanik Ksenija Sobtšak teatas 24. oktoobril 2017 intervjuus Juri Dudile, et tegi Aleksei Navalnõile ettepaneku kaaluda Julija Navalnaja esitamist presidendikandidaadiks, kuid Navalnõi oli selle mõtte maha laitnud: "Ei. See ei ole võimalik. Hääled ei kandu üle teisele kandidaadile".[5][6] Poliitikavaatleja Konstantin Remtšugov leidis, et Sobtšaki tehtud ettepanek Navalnõile Julija kandidaadiks esitamise kohta on mõttekas, sest valimisstaabid on juba loodud, aktivistid olemas ning kuna presidendikandidaadid võivad kaasata valimistel oma pereliikmeid, siis seisaks Aleksei Navalnõi kogu aeg laval Julija kõrval ja kõigil valimisdebattidel väitleks Julija Navalnaja asemel tema usaldusisik Aleksei Navalnõi[7].

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Julija Navalnaja arvati raadiojaama Ehho Moskvõ koostöös Interfaxi ja portaaliga Newsru.com 2015. aasta märtsis koostatud Venemaa saja mõjukama naise nimekirja.[8]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Julija Navalnaja elab koos perega Moskva Marjino rajoonis üürikorteris. Peres kasvavad tütar Darja (sündinud 2001) ja poeg Zahhar (sündinud 2008). Lapsed õpivad tavalises munitsipaalkoolis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]