José Martínez

Allikas: Vikipeedia

José Carlos Martínez, ka José Martínez (sündinud 29. aprillil 1969 Cartegnas Hispaanias) on hispaania teatrijuht, koreograaf ja endine balletitantsija.

1987. aastal võitis Martínez balletikoolide õpilaste konkursil Lausanne'is stipendiumi ja sai õpinguid jätkata Pariisi Rahvusooperi balletikoolis.[1] 1988. aastal valis Rudolf Nurejev ta Pariisi Ooperi Balleti kordeballetti. 1997. aastal sai Martínez esitantsijaks (danseurs étoile).[2] Lavakarjääri lõpetas ta 2011. aastal.

Teatrijuht[muuda | muuda lähteteksti]

Martínez on olnud aastatel 2011–2019 Madridis tegutseva Rahvusliku Tantsukompanii kunstiline juht. 28. oktoobril 2022 nimetas Pariisi Ooperiteatri peadirektor Alexander Neef Martíneze Pariisi Ooperiteatri balletitrupi juhiks (directeur de la danse). Ametisse astumise aeg määrati hilisemale ajale – 5. detsembrile 2022, et võimaldada tal Tallinnas Estonia teatris käsil olev balleti lavastamine lõpule viia.[3]

Külalislavastajana Eesti Rahvusballetis[muuda | muuda lähteteksti]

2. detsembril 2022 esietendus Estonia laval Adolphe Adami ballett "Korsaar", mille koreograaf ja lavastaja on Martínez (tema versiooni esietendus oli 1. märtsil 2020 Rooma ooperiteatris).[4] Ta saabus Tallinna koos endise lavapartneri Agnès Letestuga, kelle ülesandeks oli aidata lavastajal tantsijaid esietenduseks ette valmistada.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]