Jacques Necker

Allikas: Vikipeedia
Jacques Necker

Jacques Necker [ne´keer] (30. september 1732 Genf9. aprill 1804 Genf) oli Šveitsi päritolu pankur, kes oli Louis XVI alluvuses Prantsusmaa rahandusminister.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Necker saavutas edu pangaametnikuna ning teenis tänu osavale kauplemisele märkimisväärse varanduse. 1750. aastal asus ta tööle panga Pariisi kontoris.

1764. aastal abiellus ta Suzanne Curchod'ga. Nende tütar Anne Louise Germaine de Staël sai tuntuks avaliku elu tegelase ja kirjanikuna.

1760. aastatel kuulus Necker ka Prantsuse Ida-India Kompanii direktorite nõukokku. Samuti andis ta laene Prantsuse valitsusele.

Prantsusmaa oli sügavalt võlgades ning varasemad radikaalsed reformiplaanid oli aadli vastuseisu tõttu läbi kukkunud. Selles olukorras asus Necker 1777. aastal juhtima riigi rahandust. Ta püüdis läbi viia reforme ning pidas ennekõike oluliseks kokkuhoidu. Kui seda ei õnnestunud saavutada, hoidis ta Prantsusmaa majandust vee peal pikaajaliste laenudega, mida ta tänu oma laialdasele tutvusringkonnale hõlpsalt sai. 1781. aastal avaldas ta trükis riigieelarve, lootes, et see paneb valitsevaid ringkondi mõtlema, kuidas olukorda parandada, kuid selle asemel tekitas see skandaali, mille järel sunniti Necker ametist lahkuma.

1788. aastal oli Prantsusmaa majanduslik olukord veel enam halvenenud ning Necker kutsuti taas ametisse. Kui aga Louis XVI järgmise aasta juuli alguses Neckeri vallandas ning püüdis luua tagurlikuks peetavat valitsust, siis algasid nii Pariisis kui ka mitmel pool mujal rahvarahutused ning selle kulminatsiooniks kujunes Bastille kindlusvangla vallutamine. Necker pandi taas ametisse. Samas ei õnnestunud tal olukorda parandada ning ta lahkus peagi tugevalt kannatada saanud mainega.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Eelnev
Louis-Gabriel Taboureau des Réaux
Prantsusmaa rahandusminister
29. juuni 1777 – 19. mai 1781
Järgnev
Jean-François Joly de Fleury
Eelnev
Étienne Charles de Loménie de Brienne
Prantsusmaa rahandusminister
26. august 1788 – 11. juuli 1789
Järgnev
Louis Auguste Le Tonnelier de Breteuil
Eelnev
Louis Auguste Le Tonnelier de Breteuil
Prantsusmaa rahandusminister
16. juuli 1789 – 4. september 1790
Järgnev
Charles Claude Guillaume Lambert