Ja jumal lõi naise... (film 1988)

Allikas: Vikipeedia
"Ja jumal lõi naise..."
"And God Created Woman"
Žanr draamafilm
Režissöör Roger Vadim
Stsenarist R. J. Stewart
Operaator Stephen M. Katz
Helilooja Thomas Chase
Peaosades Rebecca De Mornay
Vincent Spano
Frank Langella
Toimetaja Suzanne Pettit
Produtsent Mitchell Cannold
Steven Reuther
Ruth Vitale
Levitaja Vestron Pictures
Esilinastus 4. märts 1988
Kestus 98 minutit
Riik Ameerika Ühendriigid
Keel inglise
Eelarve 5 miljonit dollarit
Piletitulu 717 000 dollarit
IMDb profiil

"Ja jumal lõi naise..." ("And God Created Woman") on 1988. aastal linastunud Ameerika draamafilm, mis oli Roger Vadimi üks viimaseid režissööritöid. Filmil on sama pealkiri nagu 1956. aasta prantsuskeelsel filmil "Et Dieu ... créa la femme" ("Ja jumal lõi naise..."), mille peaosas on Brigitte Bardot ja mille režissöör on samuti Vadim, kuid selle lugu on täiesti erinev.

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Robin Shea (Rebecca De Mornay) on New Mexico vanglas süüdimõistetu. Tal õnnestub põgeneda, kuid ta läheb ekslikult James Tiernani (Frank Langella) limusiini peale, kes külastas vanglat oma kubernerikampaaniaga seoses. Tierman toob naise salaja vanglasse tagasi. Vanglariideid vahetavale Robinile juhtub peale Billy Moran (Vincent Spano), kes teeb vanglaruumides järelevalve all, mis peaks teda naisvangidest isoleerima. Nad hakkavad armatsema.

Robin saab teada, kes James Tiernan on ja helistab talle, paludes abi eelseisval ülekuulamisel tingimisi vabastamiseks. James annab talle nõu abielluda. Robin läheneb Billyle ja pakub talle viis tuhat dollarit, et ta saaks temaga aastaks abielluda ja seetõttu vanglast välja. Billy nõustub, nad abielluvad ja Robin vabastatakse varsti pärast seda.

Robin kolib Billy juurde, kes elab koos oma venna Peteri (Donovan Leitch) ja Billy poja Timmyga (Jamie McEnnan). Toimub isiksuste kokkupõrge, mis on tingitud kontrastist Billy tõsise käitumise ja Robini rahutu olemuse vahel. Billy on huvitatud tõelisest suhtest Robiniga, kes väidab aga, et see on lihtsalt kokkulepe ja et ta soovib keskenduda oma muusikukarjäärile. Robin loob bändi, millega Peter liitub ja kohtub uuesti Jamesiga, kes kasutab Robinit oma valimiskampaanias edukalt vanglareformi esitluseks.

Peale mitmeid sekeldusi ja arusaamatusi suhetes võidab James valimised ning Robin ja Billy saavad naasta õnnelikus abielus koos koju.

Filmi taust ja vastuvõtt[muuda | muuda lähteteksti]

Roger Vadim teatas 1983. aastal oma plaanist teha koos produtsentidega filmist "And God Created Woman" samal teemal uus versioon, öeldes: "1950. aastad oma piirava moraaliga oli ideaalne aeg sellise filmi tegemiseks. 1980. aastatel oleme tagasi sarnases ajastus ja nüüd on tüdruk taas vastamisi moraalse enamusega." Vadim teatas, et võtab koos produtsentidega ette üleriigilise talendiotsingu, et avastada uus 19–20 aastane naisstaar.[1] Saadi teada, et R.J. Stewart kirjutas stsenaariumisse sisse Diane Lane'i peaosatäitjaks, kuid Vadim valis peaosatäitjaks Rebecca De Mornay.[2]

Film sai kehvad hinnangud.[3] Ühe kriitiku sõnul polnud kahel filmil ühist midagi, välja arvatud pealkiri ja režissöör, kirjutades: "Kas see on esimene kord, kui film tehakse ringi, selle asemel et pealkiri ringi teha?"

De Mornay nimetati Kuldse Vaarika auhinna kandidaadiks halvima naisnäitleja kategoorias, kuid ta kaotas Liza Minnellile.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Caulfield, Deborah (22 July 1983). "VADIM'S 'WOMAN' II, AS AN AMERICAN: FILM CLIPS". Los Angeles Times
  2. Mann, Roderick (8 June 1985). "ROGER VADIM: A REMOTE SIGNAL FROM BRANDO: RAFFIN MAY PLAY MADAM". Los Angeles Times
  3. Movie Review - And God Created Woman - Film: 'And God Created Woman'. New York Times.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]