Isaac Newton (põllumajandustegelane)

Allikas: Vikipeedia
Isaac Newton
Sünniaeg 31. märts 1800
Burlingtoni maakond, New Jersey, USA
Surmaaeg 19. juuni 1867
Virginia, USA
Tegevusala USA põllumajandusministeeriumi juht

Isaac Newton (31. märts 1800 Burlingtoni maakond, New Jersey, USA19. juuni 1867 Virginia, USA) oli Ameerika põllumajandustegelane, USA põllumajandusministeeriumi esimene juht.

Newton püsis ametis kahe presidendi – Abraham Lincolni ja Andrew Johnsoni – ajal. Tema järeltulijaks põllumajandusministeeriumi juhi kohal sai Horace Capron.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Isaac Newton sündis New Jersey osariigis Burlingtoni maakonnas, Inglise päritolu kveekerite Isaac ja Mary Newtoni peres. Isa suri, kui Isaac oli alles imik, ning laps kasvas üles isapoolse vanaisa talus. Ta käis kohalikes koolides, kuid mitte keskkoolis. 21-aastaselt abiellus ta Dorothy Birdsalliga ning hakkas juhtima kaht naabertalu Pennsylvania osariigi Delaware'i maakonnas. Talujuhtimise kõrvalt avas ta Philadelphias jäätise- ja maiustustepoe, mis tõi lisatulu.[1]

1854. aasta paiku ostis Newton 1000 aakrit põllumaad Virginia osariigis, ent kuna ta naine keeldus seal elamast, palkas ta ettevõtet juhtima ülevaatajad. Talu tabas aga rida õnnetusi (muuhulgas USA kodusõda), mistõttu Newtonil tuli kolida USA pealinna Washingtoni ja otsida seal riigitööd.[1] Mõni aeg varem oli ta hakanud varustama põllumajandustoodanguga Valget Maja ning tutvunud president Abraham Lincolniga, mistõttu olid tal tööotsinguks head šansid, ehkki sõda täitis terve linna tööotsijatega. 1861. aastal sai Isaac Newtonist USA patendiameti põllumajandusdivisjoni superintendent.

Järgmisel aastal rajas USA Kongress põllumajandusministeeriumi ning Newton määrati selle esimeseks juhiks[2]. Ametissemääramine tekitas vaidlusi ning vähemalt üks põllumajandusväljaanne avaldas sarkastilise ja ebaõiglase juhtkirja pealkirjaga "Kes on Isaac Newton?", milles väitis, justkui olnuks Newton kirjaoskamatu.[1] Tänapäevaste hinnangute kohaselt oli Newton uue asutuse arengut kavandades energiline ja toetus tervele mõistusele. Muuhulgas rajas ta ministeeriumi statistikateenistuse, mis kogus ja analüüsis andmeid põllumajanduse kohta.[1] Samuti propageeris ta üleriigilist igapäevaste ilmateadete süsteemi põllumeestele, mis viis lõpuks Ameerika Ühendriikide ilmateenistuse rajamiseni põllumajandusministeeriumi haldusalas.[3] Lisaks asutas Newton Kapitooliumi lähistele, ministeeriumi praeguse peahoone asukohale katsefarmi.[3]

Isaac Newtoni juhtimisel hakkas USDA avaldama igakuiseid ja -aastaseid põllumajandusaruandeid, mis levisid laialdaselt ja olid põllumeeste seas väga populaarsed. Ent kuna riiklikud aruanded konkureerisid juba ilmuvate põllumajandusajakirjadega, ründasid mitmed toimetajad oma sõnavõttudes Newtonit ja kutsusid teda üles ametist tagasi astuma. Kindlasti ei tugevdanud Newtoni positsiooni see, et ta oma innukamaid kriitikuid ägedalt vastu ründas ja harrastas ametis olles onupojapoliiitikat. Nii määras ta katsefarmi juhiks oma poja ning kahel korral määras ta ministeeriumi juhtiva ametniku kohale oma vennapoja.[1] (Hiljem töötas põllumajandusministeeriumis ka Isaac Newtoni lapselaps Amanda Newton, ent too võeti tööle aastaid pärast Isaaci surma.) Kõigele vaatamata toetas president Lincoln Isaac Newtonit kuni oma surmani 1865. aastal.

1866. aasta juulis sai Newton oma katsefarmi külastades kuumarabanduse, millest ta enam täielikult ei taastunudki. Newton suri peaaegu aasta hiljem, 19. juunil 1867.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 "The Story of U.S. Agricultural Estimates: Miscellaneous Publication no. 1088,". Washington, D.C.: U.S. Department of Agriculture. Aprill 1969. Vaadatud 6. mai 2015.
  2. Põllumajandusministeerium - United States Department of Agriculture, USDA - oli algselt mitte ranges tähenduses ministeerium, vaid Eesti mõistes riigiamet, ja selle juht ei olnud valitsuse liige. Kuni 1889. aastani juhtis ministeeriumi commissioner ning alles pärast reformi sai USDA juhist secretary, kes on ka valitsuse liige ehk Eesti mõistes minister. Samas ei ole asutuse ingliskeelne nimi 1862. aastast saati muutunud.
  3. 3,0 3,1 "Isaac Newton". National Agricultural Hall of Fame. Originaali arhiivikoopia seisuga 24. aprill 2015. Vaadatud 6. mai 2015.