Herderi Instituut

Allikas: Vikipeedia

Johann Gottfried Herderi Instituut (saksa k. Herder-Institut für historische Ostmitteleuropaforschung) on 1950. aastal loodud uurimisinstituut, mille eesmärgiks oli endiste Saksa ja saksa kultuuriruumi alade materjalide kogumine, mineviku ja tänapäeva uurimine[1] ja vastavasisulise teadusliku uurimistegevuse võimaldamine[2]. Herderi-Instituut asus kolmes hoones Marburgi Lossimäe küljel.

Instituudil on raamatukogu, pressiarhiiv, pildiarhiiv, kaartide osakond ning ka pärandite ja arhivaalide kogu. Need sisaldavad hõlpsaks kasutamiseks korrastatud rohkeid materjale, ka Eesti, Läti ja Leedu kohta.

2019. aastal esitleti[3] Tartu Ülikoolis [BSS] Baltisaksa sõnastikku[4] ehk Deutschbaltisches Wörterbuch, mis valmis Tartu germanistide ning Eesti Keele Instituudi (EKI), Marburgi Herderi instituudi ja Läti Ülikooli koostöös[5], mille koostamist alustas eesti juurtega, Riia Herderi instituudi õppejõud baltisaksa germanist Oskar Masing (1874–1947).

Herder-Institut Riias (1938)

Herderi Instituudi direktorina tegutses 1959–1965, eesti päritolu baltisaksa ajaloolane, poliitik ja raamatuteadlane Hellmuth Weiss.

Aastatel 1921–1939 tegutses ka Riias, saksakeelse kõrgema õppeasutusena baltisaksa eraülikool Riia Herderi Instituut (Institutum Herderianum Rigense, saksa k. Herder-Institut Riga).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Herderi-Instituudi raamatukogu: kataloogid ja laenutusosakond, Teataja : poliitika, kultuuri, ühiskonna- ja noorteprobleemide häälekandja = Estnisk tidning för politik, kultur, samhällsinformation och ungdomsfrågor, 21 november 1981
  2. Krista Kodres, Herderi instituudist Marburgis, eesti kunstiajaloost ja Eesti kunsti ajaloost, Sirp, 2001
  3. Baltisaksa sõnaraamat, Keel ja Kirjandus : KK : Eesti Teaduste Akadeemia ja Eesti Kirjanike Liidu ajakiri, nr. 3, märts 2020, lk 256
  4. [BSS Baltisaksa sõnastik], www.eki.ee
  5. Baltisaksa-saksa-eesti-läti sõnaraamat, www.eki.ee

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]