Gschwandtkopf

Allikas: Vikipeedia
Gschwandtkopf
Wildsee Seefeldi juures, taamal Gschwandtkopf
Wildsee Seefeldi juures, taamal Gschwandtkopf
Kõrgus 1495 m
Asukoht Seefeldi lähedal; Innsbrucki ringkond, Tirool, Austria
Ahelik, mäestik Karwendel
Koordinaadid 47° 18′ 50″ N, 11° 10′ 44″ E
Gschwandtkopf (Austria)
Gschwandtkopf

Gschwandtkopf on mägi Seefeldi suusakuurordist lõunas Austria Tirooli liidumaal. Selle kõrgus on 1495 m merepinnast. Tipus on kaks võõrastemaja: Ötzi hütt ja Sonnenalm.

Geograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Gschwandtkopf kerkib silmatorkavalt ümbritseva Seefeldi platoo kohale mingi 300-400 m. Tipp asub umbes 1,5 km Seefeldi keskusest lõunaedelas, umbes 1,5 km Aulandi külast lääneloodes ja 2,5 km Mösernist idakirdes. Mäge ümbritsevad läänes ja loodes Möserer Tali org, idas ja kirdes Seefeldi platoo ning lõunas Hoher Wand, kõrge kaljusein Inntali kohal. Geschwandtkopfi kirdejalamil on maaliline Wildsee suplusjärv.

Talisport[muuda | muuda lähteteksti]

Talvine Gschwandtkopf kirdest vaadatuna

Geschwandtkopfi põhjapoolse nõlva jalamil on olümpia suusahüppevõistluste paik. See on ka üks mitmest Seefeldi suusapiirkonnast. Siin on samanimeline tooltõstuk Seefeldist tippu ja kaks lühemat pinnatõstukit suusaraja alumises otsas: Olympialift ja Brunnenlift. 2013. aastani kasutati veel ühte tooltõstukit, Sessellift Reith, Aulandist tippu jõudmiseks. Enamik laskumisi on kerged (sinised), kuid on vähemalt üks tähistatud keskmine (punane) marsruut. On ka kolm tõstukit naabruses asuvale Brennenkopfile (1494 m), mis ühendavad Moserni küla Geschwandtkopfi suusapiirkonnaga. Tipust Aulandi on rodelbahn. Ümber mäe aluse on mitu murdmaasuusarada, mis on osa ulatuslikust võrgustikust Seefeldi piirkonnas.