Godzilla

Allikas: Vikipeedia
Filmifrantsiisi kohta vaata artiklit Godzilla (frantsiis). Muude kasutuste kohta vaata Godzilla (täpsustus).
Godzilla
"Godzilla frantsiisi" tegelane
Godzilla looja Tomoyuki Tanaka valmistab prototüüpi
Esimene esinemine "Godzilla" (1954)
Autor Tomoyuki Tanaka
Ishirō Honda
Eiji Tsuburaya[1]
Taustteave
Lapsed Minilla
Godzilla Junior

Godzilla (jaapani keeles ゴジラ, Gojira) on jaapani filmiseeriast pärit koletis ehk kaiju. Tegelaskuju debüteeris 1954. aasta filmis "Godzilla". Temast on tänapäevaks saanud popkultuuriikoon, kellest on ettevõte Toho teinud 32 filmi, lisaks on ta figureerinud paljudes muudeski ameerika filmides, arvutimängudes, romaanides, koomiksites ja telesarjades.

Godzilla on teostes radioaktiivsuse tõttu üles ärganud hiiglaslik eelajalooline merekoletis. Esimeste filmide ajal olid Jaapanis endiselt relevantsed Hiroshima ja Nagasaki tuumapommitamine ning Daigo Fukuryū Maru vahejuhtum ning Godzillat tõlgendati tuumapommi metafoorina.[2] Teine tõlgendus on olnud, et Godzilla on hoopis Ameerika Ühendriigid ehk hiiglaslik peletis, kes on unest ärganud, et Jaapan hävitada.[3][4][5] Filmisarja arenedes on toon muutunud leebemaks, mõnes teoses on Godzilla olnud hoopis antikangelane või inimkonna kaitsja.

Godzillal on olnud palju kõrvaltegelasi. Tema vastaste hulka on lisaks Jaapani sõjaväele kuulunud sellised koletised nagu King Ghidorah, Mechagodzilla ja Gigan. Mõnes teoses on tal olnud liitlasi, nagu Rodan, Mothra ja Anguirus, või järeltulijaid, nagu Minilla ja Godzilla Junior. Lisaks on Godzillat kujutatud ka muudes teostes, näiteks koos RKO Picturesi / Universal Studiosi King Kongiga või Marvel Comicsi tegelastega, nagu "S.H.I.E.L.D.", "Fantastiline nelik" ja "Tasujad".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Doug, Bolton (7. juuli 2015). "Godzilla creator Eiji Tsuburaya celebrated in Google Doodle". The Independent (inglise). Originaali arhiivikoopia seisuga 26. juuli 2022. Vaadatud 25. juulil 2021.
  2. Merchant, Brian (25. august 2013). "A Brief History of Godzilla, Our Never-Ending Nuclear Nightmare". Vice. Originaali arhiivikoopia seisuga 12. juuni 2018. Vaadatud 23. veebruaril 2022.
  3. Eric Milzarski (12. detsember 2018). "How Godzilla films were actually a metaphor for how postwar Japan saw the world". We Are the Mighty.
  4. "Is Godzilla a metaphor for the United States?". Fox News. 13. oktoober 2016.
  5. Ambrosia Viramontes Brody (23. jaanuar 2012). "Trojans explore the fantastic aspects of reality". USC News. Originaali arhiivikoopia seisuga 12. november 2020. Vaadatud 4. novembril 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]