Gilfert

Allikas: Vikipeedia
Gilfert
Gilfert vaadatuna Holzalmist itta. Esiplaanil Sonntagsköpfl.
Gilfert vaadatuna Holzalmist itta. Esiplaanil Sonntagsköpfl.
Kõrgus 2506 m
Asukoht Tirool, Austria
Ahelik, mäestik Tuxi Alpid
Koordinaadid 47° 16′ 13″ N, 11° 44′ 35″ E
Gilfert (Austria)
Gilfert

Gilfert on mäetipp Tuxi Alpides. See on Rastkogeli massiivi kõige põhjapoolsem ulatus ja seetõttu on seda näha peaaegu igast kohast Alam-Inntalis.

Asukoht[muuda | muuda lähteteksti]

Tipus on suur tipurist, nagu ka loodepoolsel (Wetterkreuz) ja kirdepoolsel (Sonntagsköpfl) alamtipul. Õõnestatud idapoolne külg on Das Kar, ligi kolmveerandi ulatuses kaljuga ümbritsetud (Felskessel). Selle veed viib Lamarkbachi oja Zillertali madalamasse orgu.

Ehkki Gilfert-Rastkogeli massiivil on väga iseloomulik mitme haruga seljandik, on kaljuseinad orienteeritud peamiselt põhja-lõuna suunas. See geoloogiline iseärasus annab tugevalt lõhestunud mäestikule oma iseloomu.

Rajad[muuda | muuda lähteteksti]

Gilferti tipp on kergesti ronitav Innerstist Weerbergi lähedal (Inntali lõunakülg) Nonsalmi (1785 m) kaudu. Marsruudi Innerstist Nonsalmi saab ronida suuskadel või räätsadel talvel ja kevadel, kuna marsruut on suhteliselt laviiniohutu. Teine marsruut kulgeb tippu Pillist või Schwazist peaaegu paralleelselt esimesega.

Suusapiirkond versus looduskaitseala[muuda | muuda lähteteksti]

Aastaid on peetud arutelusid selle üle, kas arendada Gilfert suusapiirkonnaks või määrata see looduskaitsealaks. Ühelt poolt on juba pikka aega ette nähtud Gilfert-Rastkogeli kaitseala (Ruhegebiet) loomist. Teiselt poolt on Weeri ümbruse Inntali vallad püüdnud pakkuda juurdepääsu Hochfügen-Hochzillertali suusapiirkonnale, mille rajatised ulatuksid seljandikule. Regionaalplaneerimise poliitika otsus Kesk-Alpide tuleviku kohta Hintertuxi ümbruses on ootel.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]