Günter Krings

Allikas: Vikipeedia
Günter Krings (2020)

Günter Krings (sündinud 7. augustil 1969 Rheydtis) on Saksamaa jurist ja poliitik, Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) liige.

Krings on alates 2009. aastast Liidupäeva Kristlik-Demokraatliku Liidu ja Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) fraktsiooni aseesimees ja vastutab oma fraktsioonis õigust, sisepoliitikat, sporti ja auameteid ning ümberasustatud isikuid, pagulasi ja ümberasujaid puudutavate küsimuste eest.

Haridus ja töö[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast gümnaasiumi lõpetamist Mönchengladbachis 1989. aastal alustas Krings Konrad Adenaueri Fondi stipendiaadina õpinguid Kölni Ülikooli õigusteaduskonnas, mille ta lõpetas 1994. aastal pärast esimese riikliku juuraeksami sooritamist. Pärast seda tudeeris ta Fulbrighti programmi stipendiaadina USA ja rahvusvahelist õigust Philadelphias Temple'i Ülikoolis ja omandas seal 1995. aastal õigusteaduste magistrikraadi. 1997. aastal sooritas Krings pärast juuraõpingute juurde kuuluva kohustusliku praktika sooritamist teise riigieksami ja sai seega täieõiguslikuks juristiks. Seejärel oli ta teadustöötaja Kölni Ülikooli riigiõiguse instituudis, kus temast sai 2002. aastal õigusteaduste doktor. Kringsil on alates 1998. aastast õigus tegeleda Saksamaal juristina ja alates 2004. aastast õpetab ta lektorina õigusteadust Kölni Ülikoolis, kus ta on alates 2010. aastast auprofessor. 

Poliitikukarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Krings astus 1983. aastal CDU noorteorganisatsiooni Junge Union (JU) ja 1985. aastal CDU-sse. 1989–1994 oli ta Ühenduse Junge Union Alam-Reinimaa piirkonnaühenduse Wickrathi osakonna esimees. 2005–2010 oli Krings ka CDU Nordrhein-Westfaleni liidumaa Evangeelse Töörühma (Evangelischen Arbeitskreises, EAK) aseesimees. Ta on alates 1998. aastast CDU Alam-Reinimaa piirkonnaühenduse aseesimees ja alates 2011. aastast CDU väikesi ja keskmise suurusega ettevõtjaid esindava Nordrhein-Westfaleni organisatsiooni Mittelstands- und Wirtschaftsvereinigung (väikeste ja keskmise suurusega ettevõtjate ja majandusühendus, MIT) aseesimees. 2002. aastal sai ta CDU Mönchengladbachi piirkonnaühenduse aseesimeheks. Alates 2010. aastast on ta selle ühenduse esimees. Alates 2005. aastast on Krings ka CDU Nordrhein-Westfaleni ühenduse juhatuse liige. Günter Krings on alates 2002. aastast Saksamaa liidupäeva liige. Kõigil kolmel korral valiti ta liidupäeva otsekandidaadina Mönchengladbachi valimisringkonnast. Liidupäevas oli ta kõigepealt õiguskomisjoni ja kultuuri ja meedia komisjoni liige. Seal võttis ta muuhulgas enda kanda raportööri kohustused autoriõiguse küsimuses. 2002–2005 oli Krings liidupäeva CDU ja CSU fraktsiooni noorte parlamendisaadikute ühenduse Junge Gruppe esimees ja tegeles seal põlvkondadevahelise võrdsuse teemaga. 2005–2009 jätkas ta alustatud tegevust jätkusuutliku arengu parlamentaarse nõukogu (Parlamentarischer Beirat für nachhaltige Entwicklung, PBNE) esimehena. Nende ametikohtade täitjana kuulus ta CDU ja CSU fraktsiooni juhatusse.

Alates 2007. aastast esindas ta Euroopa Föderalistide Ühingu Saksamaa ühenduse Europa-Union Deutschland CDU ja CSU parlamendisaadikuid vastavas liidupäeva parlamendirühmas. Lisaks sellele on ta Saksamaa-Ameerika Ühendriikide parlamendirühma aseesimees. 2008. valiti Günter Krings liidupäeva CDU ja CSU fraktsiooni õigusnõunikuks ja koordineerib sellest ajast oma fraktsiooni jaoks Saksamaa kõrgeima kohtu kohtunike valimisi. Pärast 2009. aasta valimisi valiti ta 96% häältega liidupäeva CDU ja CSU fraktsiooni aseesimeheks. Seejuures kuuluvad tema tegevusvaldkondade hulka eelkõige õigus- ja sisepoliitika. Lisaks kuuluvad tema teemade hulka sport ja auametid, ümberasustatud isikud, pagulased ja ümberasujad ning jätkusuutlikkus. Alates 2009. aastast on Krings ka CDU Saksamaa-ülese juristideühingu Bundesarbeitskreis Christlich-Demokratischer Juristen (Kristlik-Demokraatlike Juristide Saksamaa-ülene Töörühm, BACDJ) esimees. Sellega seotud küsimustes on ta CDU Saksamaa-ülese juhatuse nõuandev liige. Liidupäevas kuulub Krings 12 liikmest koosnevasse komisjoni, kes määrab ametisse poole Saksamaa Liitvabariigi konstitutsioonikohtu kohtunikest.  

Auametid[muuda | muuda lähteteksti]

Krings on Saksa-Ameerika Juristide Ühingu (DAJV) eksperdirühma Constitution, Legislation and Public Law kaasesimees ja alates 2010. aastast Kölni Ülikooli õigusteaduskonna auprofessor.  

Poliitilised seisukohad[muuda | muuda lähteteksti]

Autoriõigus[muuda | muuda lähteteksti]

Liidupäeva CDU ja CSU fraktsiooni vaimse vara ja autoriõiguse raportöörina Saksamaa liidupäeva õiguskomisjonis osales Krings 2003. ja 2008. aastal toimunud reformide läbiviimisel, millega muudeti vaimset vara reguleerivat õigust. Seejuures seisis ta hea vaimse vara paljundamiseks ja tarvitamiseks kasutatavate seadmetele kehtestatud maksu vähendamise ja autoriõiguse tugevdamise eest. Liidupäeva CDU ja CSU fraktsiooni aseesimehena õigusküsimustes esindab ta jätkuvalt oma fraktsiooni poliitikat autoriõiguse ja veebipoliitika küsimustes.