Furgler

Allikas: Vikipeedia
Furgler
Furgleri tipp vaadatuna Furglerseelt
Furgleri tipp vaadatuna Furglerseelt
Kõrgus 3004 m
Asukoht Tirool, Austria
Ahelik, mäestik Samnauni Alpid
Koordinaadid 47° 2′ 25″ N, 10° 30′ 43″ E
Furgler (Austria)
Furgler

Furgler (ka Großer Furgler) on üks kõige külastatumaid mägesid Samnauni Alpides Austria Tirooli liidumaal. Lähistel asuv Serfausi turismikuurort valitakse sageli mäeekskursioonide alguspunktiks.

Tõusud[muuda | muuda lähteteksti]

Serfaus-Fiss-Ladise suusapiirkond on mäe lähedal, mis muudab ronimise palju lihtsamaks. Alguspunktid on siin Komperdelli tõstuki keskmine või ülemine jaam Lazidkopfil.

Tõstukist võib tõusta ühel kahest märgistatud rajast:

  • Põhjapoolne rada kulgeb keskmisest jaamast (1980 m) piki pikamaarada nr. 702 mööda Furglerseest (2458 m), läbi Furgleri oru läände, üle Furglerjochi sadula (2748 m) ja piki põhjaharja tipuristini.
  • Lõunapoolne rada kulgeb Lassida ülemisest jaamast (2351 m) üle Böderköpfe Scheidini (2429 m), jätkub Tieftalsee järveni (2783m) ja kulgeb ümber selle edelasse enne tippu jõudmist.

Mõlemat rada võib ristumisel kombineerida (võtab umbes 5,5 tundi). Lõunapoolsel rajal ronimine on veidi lihtsam kui põhjapoolsel. Erilist ronimisvarustust pole vaja, kuid head jalanõud on vajalikud.

  • Veel üks tõus kulgeb Ascheri hütist üle Furglerjochi kuni tipuni (u. 4 tundi).

Talviti on Furgler populaarne suusamatkade mägi.

Tipp[muuda | muuda lähteteksti]

Furgleri tipus on tipurist, mis püstitati 1988. aastal, asendades esimese risti, mis püstitati 1957. aastal. See on umbes 9 m kõrge, tehtud puidust ja kinnitatud 8 trossiga. Kaks mälestustahvlit meenutavad neid sündmusi.

Teisel mälestustahvlil mälestavad Serfausi mäepäästeameti liikmed ning perekond Siegmund Oberacherit (sündinud 16. novembril 1944, surnud 23. märtsil 1997).

Hea ilmaga on tipust silmapaistev vaade lugematutele Alpi tippudele.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]