Fu Xi

Allikas: Vikipeedia
Nüwa (sirkliga) ja Fu Xi (vinkliga)
Ma Li. Fu Xi kaheksa trigrammiga ja kilpkonnaga. Songi dünastia

Fu Xi ehk Fuxi (伏羲 või 虙羲/宓犧 (Fú Xī)) ehk Pao Xi (庖犧/庖牺 (Páo Xī)) ehk Tai Hao (太昊 (Tài Hào)) (pärimuse järgi valitses umbes 29. sajandil eKr) oli Hiina (Taevaaluse) legendaarne esimene keiser, esimene kolmest müütilisest Vana-Hiina monarhist (三皇 (sānhuáng)). Ta olevat elanud 197 aastat ja valitsenud 115 aastat (2852–2737 eKr) või 116 aastat (2952–2836 eKr).

Tema abikaasana kujutati sageli tema õde, jumalanna Nüwad.

Müüdid tema kohta ilmusid Zhou dünastia alul. Hani dünastia ajal sai temast jumal – Idakaare Valdjas ja kevadejumal. Tema residents oli ruudukujuline Maa tempel. Hani dünastia aegsetel seinareljeefidel kujutati teda sageli maduinimesena koos Nüwaga.

Fu Xi nime mainib esimest korda Zhuangzi (4.–3. sajandil eKr; peatükid 4, 6, 10, 16) koos Huangdi ja teiste tegelastega lugejale enam-vähem tuttavana. Tema nime mainitakse ka teostes "Shang jun shu", "Zhoubi suanjing" ja "Huainanzi".

Talle kui kultuuriloojale on omistatud gua '​de (Hiina muutuste raamatu kaheksa trigrammi) leiutamine taevast ja maast mediteerides. Kaheksa trigrammi ja kuusjoonte järjestus seostati tema nimega. Nende alusel olevat ta leiutanud hiina kirja. Trigraafid olevat ta jäljendanud ühelt õpetatud tiivulise draakoni (yinglong) seljalt, keda ta olevat kohanud Kollase jõe kaldal. Ta olevat inimestele õpetanud nöörist kalavõrkude punumist, mille ta leiutas, ja võrkpüünistega jahti, tulel toiduvalmistamist, loomade kodustamist ning sõlmedega nööride kasutamist aja ja vahemaade mõõtmiseks. Ta olevat inimestele toonud meloodia ja muusika. Samuti olevat ta leiutanud meditsiini. Ta õpetas metsloomade taltsutamist ja siidiussikasvatust. Legendi järgi on ta inimeste esiisa. Teda kujutati mao või draakoni kehaga ja inimese peaga (Huangfu Mi (215—282) kirjeldus), st naaga kujul. Tema abiline oli puuvaim Goumang, kes hoidis käes sirklit, mille Fu Xi oli leiutanud. Fu Xi värv oli roheline. Tema residents oli Chengzhous Henanis, tänini eksisteerivas linnas.[1]

Fu Xi sünd oli imepärane. Tema ema rasestus, kui ta teel Leize järve äärde astus kõuevaimu, hiiglase Lei Sheni jalajälje sisse.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Фицджералд Чарльз Патрик. История Китая, Москва: ЗАО Ценрполиграф 2004, lk 76–77.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Anne Birrell. Chinesische Mythen, Stuttgart 2002.
  • В. Ежов. Мифы Древнего Китая, Москва 2004.
  • Worshiping the Three Sage Kings and Five Virtuous Emperors - The Imperial Temple of Emperors of Successive Dynasties in Beijing, Beijing: Foreign Language Press. 2007. ISBN 978-7-119-04635-8.