Fitness

Allikas: Vikipeedia

Fitness on võistlusspordiala, milles võisteldakse keha proportsioonides, ilus ja liikuvuses. See on lähedane kulturismile ehk atleetvõimlemisele, milles hinnatakse jõuharjutuste abil arendatud lihaste vormi ja massi. Alana eraldati fitness naiste kulturismist, kui tolle populaarsus hakkas langema. Fitnessivõistlustel demonstreerivad võistlejad oma füüsist, esitades piiratud aja jooksul pingutusi nõudva aeroobika- või tantsulise liikumise kava.

Esimese võistluse fitnessis korraldas Wally Boyko 1985. aastal Las Vegases USAs, see koosnes trikoovoorust, atleetvõimlemiskavast ja õhtukleidivoorust. 1989. aastal hakkas Louis Zwick selle eeskujul korraldama võistlust Fitness America (tänapäeval Fitness Universe). 1995. aastal algatas rahvusvahelise võistluse Fitness Olympia ka Rahvusvaheline Kulturismiföderatsioon, mis 2004. aastast kannab nime Rahvusvaheline Kulturismi ja Fitnessi Föderatsioon (International Federation of BodyBuilding & Fitness). 1996. aastast toimuvad ka maailmameistrivõistlused. Eestis korraldab fitnessivõistlusi Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit.

Tavaliselt koosnevad fitnessivõistlused trikoovoorust ja vabakavast. Trikoovoorus kannavad võistlejad bikiine ja kontsakingi, näidates oma füüsist kohtunikele ja publikule pool- või veerandpööretega. Hindamisjuhised rõhutavad tavaliselt väikest lihasmassi, lihaserühmade selget eristumist ja saledust; bikiinid peavad katma vähemalt 50% suurest tuharalihasest, stringe ei lubata. Vabakava peab olema füüsiliselt pingutav ning seisneb tavaliselt aeroobikas, tantsus või sportaeroobikas.

Algul korraldati fitnessivõistlusi vaid naistele. Meeste fitnessis võisteldi aastatel 2003–2005 maailma karikale, 2006. aastast toimuvad ka maailmameistrivõistlused.

Fitnessist on välja kasvanud kitsamad alad nagu bodyfitness, bikiinifitness, rannafitness ja athletic fitness.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]