Expo 2015 Milano Eesti paviljon

Allikas: Vikipeedia

Eesti paviljon maailmanäitusel Expo 2015 Milano kandis nime Gallery of Estonia, see nägi välja kui “puust pesakastidest” koosnev kolme korrusega galerii, mis oli avatud külastajatele kahe sissepääsuga – nii paviljoni eest kui ka tagant. Paviljoni naabriteks olid Venemaa ja Omaani paviljonid.

Paviljonis oli muu hulgas kokku 34 kiike, isemängiv Estonia klaver, 200 Click & Grow taime ja käsitööna Eestis valmistatud luksustsikkel Renard.

Paviljoni esimese korruse püsinäitus oli lahendatud eri Eesti tahke tutvustavate videoinstallatsioonidega. Vaatajas tekitati Eesti vastu huvi filmikaadrite ja väljakutsuvate märksõnade abil, mis püüdsid vastata küsimustele: „Kus on Eesti? Kes on Eesti? Mis on Eesti?“. Pesakastide videod tutvustasid Eesti kultuuri, traditsioone, eestlase identiteeti, infoühiskonda, Eesti loodust ja Eesti toitu. Lühikeste videolugude eesmärgiks oli edastada sõnum Eestist kui mitmekülgsest ja avatud võimalustega riigist.

Ekspositsiooni üheks peamiseks tõmbenumbriks oli hoone teisel korrusel asuv püsiekspositsioon “Head Eesti asjad”, mis avati Eestile pühendatud päeval 7. juunil. Näitus oli installatsioon erinevatest Eesti toodetest, valdkondadest ja teemadest. Igas paviljoni kastis oli fookuses üks teema. Osad kastid jagasid infot, teised olid interaktiivsed installatsioonid ehk külaline sai osa elamusest läbi tegevuse, näiteks läbi virtuaalse rattasõidu. Peamisteks ekspositsiooni teemadeks olid toit, rukis, mood, Tallinna vanalinn, muusika, teadus ja innovatsioon, meie ajalugu, laulu- ja tantsupidu, raba ja loodus, rannik ja saared, puit- ja linnaarhitektuur.

Kolmas korrus paviljonis oli osaliselt avatud katusega ja seal asus Eesti looduse väljapanek. Milanosse oli Eestist toodud taimed, et nende vahel istudes oleks võimalik kuulata Eestis pesitsevate lindude hääli ning piiluda neid läbi piilukaamerate.

Eesti paviljon oli avatud 1. maist kuni 31. oktoobrini 2015.

Auhind ja muid fakte[muuda | muuda lähteteksti]

  • Eesti paviljon pälvis ekspositsiooni ja paviljoni disaini kategoorias alla 2000 m² iseehitatud paviljonide seas pronksmedali.
  • Paviljoni külastas 3,4 miljonit külastajat – läbi aegade kõige suurem Eesti paviljoni külastanute arv.
  • Milano EXPO-l löödi kiikingus kaks korda maailmarekordit: algul Ants Tamme poolt 7,10 m ja seejärel Kaspar Taimsoo poolt 7,15 m pikkuste aistega.
  • Eesti paviljon valiti CNN-i poolt 22 kõige huvitavama hulka.
  • Paviljoni avamisel toimus ExpoRide'i rattatuur ja Eesti lipuga tehti ringkäik Itaalias.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]