Ernst Friedrich (Baden-Durlach)

Allikas: Vikipeedia
Ernst Friedrich
Baden-Durlachi markkrahv Ernst Friedrich - mündi vasegravüür
Sünniaeg 17. oktoober 1560
Durlach
Surmaaeg 14. aprill 1604
Remchingen
Abikaasa Anna Ida-Friisimaalt
Vanemad Karl II (Baden-Durlach)
Anna von Pfalz-Veldenz

Ernst Friedrich Baden-Durlachist (17. oktoober 1560, Durlach – 14. aprill 1604, Remchingen) valitses Baden-Durlachi markkrahvkonna põhjaosa. Ta tuli võimule 1584. aastal täisikka jõudmisel. Ta asutas markkrahvkonnas esimese gümnaasiumi Illustrie. Tema pöördumine luterlusest kalvinismi ja Ülem-Badeni okupeerimine põhjustasid tõsiseid konflikte – isegi keisriga – mille tagajärjed kahjustasid Alam-Badenit ja viisid lõpuks ka territooriumi kaotuseni.

Elu[muuda | muuda lähteteksti]

Ernst Friedrich oli Baden-Durlachi markkrahvi Karl II ja Anna von Pfalz-Veldenzi vanem poeg. 1577. aastast alates sai ta haridust oma eestkostja, Württembergi luterliku hertsogi Ludwig III õukonnas.

Regentvalitsus 1577–1584[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast isa surma moodustati regentnõukogu, kuhu kuulusid tema ema Anna, Pfalzi kuurvürst Ludwig VI (aastani 1583), Neuburgi hertsog Philipp Ludwig ja Württembergi hertsog Ludwig "Vaga". Nõukogu valitses Baden-Durlachi markkrahvkonda tema nimel, kui ta selle alaealisena päris.

Territooriumite jaotamine[muuda | muuda lähteteksti]

Ernst Friedrich ja Karl II vanuselt teine poeg Jakob tahtsid mõlemad omada valdusi. Karl II testament keelas selle, kuid see ei olnud allkirjastatud ega pitseeritud, mistõttu otsustasid ülejäänud eestkostjad neile oma tee anda ja riigi jagada. Ernst Friedrich sai Alam-Badeni, sealhulgas suured linnad Durlachi ja Pforzheimi.

Tema nooremad vennad Jakob ja Georg Friedrich said ka osi riigist, nii et maa jagati olemasolevast jaotusest Baden-Durlachiks ja Baden-Badeniks veelgi edasi. Baden-Hachbergi markkrahvkond läks Ernst Friedrichile tagasi 1590. aastal pärast Jakobi surma. Tema noorim vend Georg Friedrich sai pärast Ernst Friedrichi surma kogu Baden-Durlachi markkrahvkonna taasühendada.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

Ernst Friedrich abiellus 21. detsembril 1585 Ida-Friisimaa krahvi Edzard II tütre Annaga (26. juuni 1562 – 21. aprill 1621). Abielu jäi lastetuks.

Eelnev
Anna von Pfalz-Veldenz kui regent
Baden-Durlachi markkrahv
1584–1604
Järgnev
Georg Friedrich