Equinox Desktop Environment

Allikas: Vikipeedia
EDE

EDE (Equinox Desktop Environment) kuvatõmmis
Arendaja Sanel Zukan, Vedran Ljubovic
Viimane väljalase 2.0 / 18. mai 2012
Eelvaate väljalase 2.0 beeta / 8. oktoober 2009
Kirjutatud keeles C++
OS UNIXi-laadne operatsioonisüsteem
Arenduse staatus aktiivne
Suunitlus töölauakeskkond
Litsents GPL ja LGPL
Veebisait www.equinox-project.org

EDE ehk Equinox Desktop Environment on väike vabatarkvaraline töölauakeskkond, mille arendamisel peetakse tähtsaks säästlikku ressursi- ja mälukasutust ning UNIXi põhimõtteid.

Arendajate eesmärk ei ole konkureerida GNOME'i või KDE sarnaste suurte projektidega, vaid pakkuda põhivajadustele vastavat töölauakeskkonda[1]. EDE on oluliselt vähem levinud kui teised UNIXi-laadsetes operatsioonisüsteemides kasutusel olevad töölauakeskkonnad.

Kui EDE versioone 1.x arendati nii-öelda tunde järgi, siis alates versioonist 2.0 on plaanis kasutusele võtta freedesktop.org standardid. Praegu kasutatav eFLTK, mis on FLTK muudetud versioon, on plaanis täielikult FLTK teekidega asendada. EDE 2.0 on beetastaadiumis[1][2].

EDE kirjutamisel on kasutatud C++ programmeerimiskeelt ja FLTK teeke. EDE kasutab GNU Üldist Avalikku Litsentsi 2.0 (GNU GPL), kuid üks selle teeke edelib kasutab GNU Vähem Üldist Avalikku Litsentsi 2.0 (GNU LGPL) [1]. edelib sisaldab vahendeid näiteks akende loomiseks, arvutiprogrammide konfiguratsiooni salvestamiseks, andmevahetuseks D-siini kaudu ja ikoonide teemade laadimiseks.

EDE ei ole Linuxi distributsioonides nii levinud kui KDE, GNOME või Xfce. Siiski on EDE saadaval Mandriva Linuxis alates versioonist 2009.0. Ta on saadaval ka MINIX 3 lisapaketina.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 "About EDE project" (inglise keeles). Equinox Desktop Environment. 30.07.2009. Vaadatud 02.03.2010.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)
  2. "SF.net Project News: Equinox Desktop Environmentt" (inglise keeles). sourceforge.net. 08.10.2009. Vaadatud 02.03.2010.{{netiviide}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]