Elva keskväljak

Allikas: Vikipeedia

Elva keskväljaku ja kaasajastatud linnasüdame arhitektuurne lahendus leiti Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamiseks loodud arhitektuuriprogrammi „Hea avalik ruum“ käigus väljakuulutatud ideekonkursi tulemusena. Elva keskväljak asub Kesk tänava ja Arbi järve vahelisel alal Elva Kultuurikeskuse ees.

Elva keskväljaku lähedal asuvad Elva Kultuurikeskus, Arbi järv, Hanseni allee, Presidendi tamm, Elva vallamaja, Elva Lauluväljak, muusikute pingid ning Elva ajalooline vaksalihoone.

Elva keskväljaku ehk linnasüdame ideekonkursi võitis kontseptsioon „Sõstrapõõsaste vahel“. Autorite kandev mõte ideelahenduse „Sõstrapõõsaste vahel“ loomisel oli pakkuda äratundmisrõõmu ja lapsepõlvemälestuste taasleidmist. Külastaja leiab end aedlinna turvalisest miljööst, justkui saabuks külla vanaema juurde. Uuendatud linnaruum on väikelinlikult tihe, kasutatud on vanaema aiast tuttavaid taimi nagu sõstrapõõsad, kirsid ja kõrrelised. Hubased meeleoluelemendid nagu võrkkiiged, romantilised pingid ja madalad pargivalgustid on modernses võtmes äratuntavad vanad. Kogu kontseptsioon arvestab Elva ajaloolise kujunenud keskkonnaga, ent loob samas mitmekesiseid lisaväärtusi uue kvaliteediga. Kaasajastatud avalik linnaruum keskväljaku näol tagab elanikele ja külastajatele atraktiivse ja mugava keskkonna ning vaba aja veetmise võimaluse. Keskväljakuga seoti Arbi järve äärne puhkeala, kuhu rajati platvorm ning mida ühendab linna keskväljakuga mõtteline erinevate funktsioonidega (lamamistoolide ja päikesevarjudega päevitusala, ranna- ja kohvikumajake, võrkkiikede, lauatennise, õuemale ja mudilaste mänguala) sisustatud kiir.

Võidutöö „Sõstrapõõsate vahel“ autorid on Ülle Maiste (AT HOME OÜ), Diana Taalfeld (NU arhitektuur OÜ), Anne Saarniit (ubin pluss OÜ), Roomet Helbre (TEMPT OÜ) ja Taavi Kuningas (TEMPT OÜ). Peaprojekteerija on Novarc Group AS, arhitektuurse ja maastikuarhitektuurse projekti autorid on Ülle Maiste (AT HOME OÜ), Diana Taalfeld (NU arhitektuur OÜ) ning ehitas RTS Infraehitus OÜ. Projekti kaasrahastati Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Elva keskväljak ja kaasajastatud linnasüda valmisid detsembris 2019, ametlik avamine toimus 2020. aasta mais.

Foto: Marko Hõrak. Elva keskväljak ja kultuurikeskus
Foto: Marko Hõrak. Elva keskväljak ja kultuurikeskus

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Elva esimene tähtis väljak asus Elva esimese Tuletõrje Seltsi majaesisel platsil. Tegu oli Elva esimese turuplatsiga, kus tegeleti kohaliku vaimuelu arendamisega ja aktiivsete ettevõtmistega.

Juba enne 1939ndaid koliti turg aga Uderna kõrtsi vahetusse lähedusse, kuhu ka aastaid hiljem turuhoone rajati. Viimane asus toonase Elva sootuks teises otsas.

Huvitav on, et Elva ühel tähtsaimal ühendusteel raudteejaama ja Uderna endise postijaama vahel (tänane Kesk tänav) ei ole keskväljakut mitte kunagi asunud. Nii liikus sotsiaalne ja vaimuelukeskus tänava ühest otsast teise. Keskväljaku puudumisel pandi ka jõulukuusk vahel raudteejaamaesisele väljakule, kultuurikeskuse kõrval asunud parklasse või mujale, kuni valmis Elva keskväljak koos kaasajastatud linnasüdamega.

Väljaku kontseptsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Elva linnasüda hõlmab raudteejaamast algavat ligi 1 km pikkust Kesk tänavat ja sellega piirnevaid alasid – multifunktsionaalset uut keskväljakut, mis lõpeb puidust platvormiga Arbi järve kohal, Hanseni alleed koos vaatluspurdega ning vallavalitsuse hoone esist pidulikku väljakut. Uue lahendusega muutus linnaruum atraktiivseks ja mugavaks eelkõige kergliiklejatele. Kitsam sõidutee teeb ruumi jalgrattarajale ja avarale jalakäijate promenaadile tänava päikeselisel küljel, mille olulisematesse sõlmpunktidesse on lisatud haljastusega palistatud istumispesad.

Kesk tänava ja Arbi järve vahele rajatud 20 m laiune lineaarne eri tegevusi pakkuv keskväljak algab esindusväljakuna kultuurikeskuse eest, ning muutub mängulisemaks ja sportlikumaks, sulades lõpuks järveäärsesse loodusesse. Väljaku lõpetab purskkaevudega puitplatvorm Arbi järve kohal. Kohalike poolt armastatud Hanseni alleel saab nüüd lisaks jalutamisele aega veeta romantilistel rippkiikedel, allee lõpus on veepiirile rajatud sillal võimalik nautida lummavat järvevaadet. Vallavalitsuse hoone ees paiknevat esinduslikku lipuväljakut kaunistavad istumisaladega palistatud kirsipuud ja vapralt isesuunda vaatavad kellukesekujulised valgustid.

Projekteeritud linnaruum on väikelinlikult tihe, kasutatud on vanaema aiast tuttavaid taimi nagu sõstrapõõsad, kirsid, kõrrelised ning uudistama kutsuvaid elemente (moonid, võrkkiiged, mängualad ja soojad kivid). Väikevormide ja valgustite vormikeel Kesk tänaval arvestab Elva ajaloolise keskkonnaga, sellele sekundeerib moodne keskväljak oma rõõmsate ja elegantsete elementidega. Materjalidest on kasutatud palju töödeldud puitu, värvidest annab valgele ja hallile aktsenti sõstra-punane.

Kohaliku ettevõtluse soodustamiseks ja aktiveerimiseks on alale projekteeritud kolm ärimoodulit. Kaks neist paiknevad keskväljakul, üks endise jäätisekohviku asukohas Kesk tänava ääres. Kaks paviljoni, mis on rajatud Arbi järve kohal paiknevale purdele, on mõeldud vetelpääste, kohviku ja väliduššide tarbeks.