Eesti Kujundusgraafikute Liit

Allikas: Vikipeedia

Eesti Kujundusgraafikute Liit (lühend EKGL; inglise keeles Estonian Graphic Designers Association) on Eesti kujundusgraafika loomealade kutselisi töötajaid ühendav loomeliit.[1]. Liitu kuuluvad kutselised kujundusgraafikud[2].

Kujundusgraafikute liit on asutatud 1993. aastal Eesti Kunstnike Liidu tarbegraafika ja raamatugraafika sektori ning plakatisektsiooni õigusjärglasena ning on iseseisva mittetulundusühinguna Eesti Kunstnike Liidu liikmesorganisatsioon[2] (hilisemates allikates mainitakse seda kui alaliitu[3]). Kolme sektsiooni ühinemine oli toona loogiline – neid valdkondi ühendas graafikaerialade funktsionaalsus ja tellimuspõhisus, kusjuures enamik liikmeid tegeles tihti kõigi kolme ala loomega[1].

2006. aastal andis Kultuuriministeerium liidule tunnustatud loomeliidu staatuse.[1] (Loovisikute ja loomeliitude seaduse alusel). Liidu loomeala on disain, mis hõlmab kujundusgraafikat[2].

Kujundusgraafikute liidu liikmeks vastuvõtmist võib taotleda füüsiline isik, kes on oma loomingulist võimekust ja aktiivsust tõestanud professionaalse kujundusgraafika loominguga vähemalt kolme viimase aasta jooksul.[2] Liidu üldkogu võib valida liidu auliikmeid.[2]

2019. aasta juuni seisuga oli liidu juhatuse esimees Tiina Tammetalu ja loomekomisjoni esimees Mart Andresen ning liitu kuulus 115 loovisikut[4], kes töötavad kas ühes või mitmes kujundusgraafika valdkonnas (žanris), nagu raamatukujundus, illustratsioon, koomiks, plakat, kirjagraafika, kalligraafia, supergraafika, infograafika jt.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ajalugu. ekgl.ee
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Põhikiri. ekgl.ee
  3. Eesti Kunstnike Liit: Alaliidud. ekgl.ee (vaadatud 17.06.2015)
  4. Liidu struktuur. ekgl.ee

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]