Dendroaed

Allikas: Vikipeedia
Stepanavan´i dendroaed

Dendroaed on aiakujunduse tüüp, mis on spetsiaalselt loodud puude kogumiseks ja eksponeerimiseks. Dendroaia peamine eesmärk on pakkuda ruumi erinevate puuliikide, sortide ja vormide esitlemiseks, uurimiseks ja nautimiseks.[1]

Sõna "dendro" pärineb kreeka keelest. See tuleb kreeka sõnast "dendron" (δένδρον), mis tähendab "puud" või "puukese". [2]

Dendroaedade ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene teadaolev märge dendroaedadest ajaloos on Padova botaanikaaed, mis asutati 1545. aastal Itaalias Padova ülikooli juures. Aed oli algselt mõeldud ravimtaimede kasvatamiseks ja uurimiseks meditsiinilistel eesmärkidel. Aia rajaja, professor Francesco Bonafede, kogus sinna mitmekesiseid taimi ja puuliike ning see oli esimene kogumikoht, kus taimi koguti ja dokumenteeriti taimi süstemaatiliselt.

Alates Padova botaanikaaia loomisest on dendroaiad levinud üle kogu maailma ning neid on kasutatud mitmesugustel eesmärkidel, sealhulgas botaaniliste uuringute, hariduse, aiakujunduse ja puhkealadena. Paljud dendroaiad on saanud olulisteks keskkonna- ja kultuuripärandi osadeks ning pakuvad külastajatele võimalust nautida looduse ilu, uurida erinevaid taimi ja puuliike ning õppida nende ökoloogiat ja bioloogiat.

Dendroaedade kujunduspõhimõtted[muuda | muuda lähteteksti]

Dendroaia kujunduselementide hulka kuuluvad mitmesugused puude istutusalad, erinevate tekstuuridega kõnniteed ja rajad, pingid, õppealad ja teavitustahvlid, mis tutvustavad külastajatele erinevate puuliikide omadusi, päritolu ja kasutusvõimalusi. Samuti võivad dendroaedades esineda temaatilised alad, näiteks eksootiliste puude kollektsioonid, põlispuude alad või puude uurimisalad, mis on spetsialiseerunud teatud puuliikidele või -rühmadele. Põhirõhk aias on siiski puudel, põõsastel ja puhmastel, õisdekoratiivsed madal- ja kõrgkasvulised lilled jäävad tahaplaanile või puuduvad täielikult.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Eesti õigekeelsussõnataamatu sõnaseletus". Eesti õigekeelsussõnaraamat. 2018. Vaadatud 28. aprillil 2024.
  2. "Pargiterminite seletussõnaraamat" (PDF). 2012. Lk 10. Vaadatud 28. aprill 2024.