Cosimo I

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Firenze hertsogist ja Toscana suurhertsogist, Firenze esimese Medicist valitseja kohta vaata: Cosimo de' Medici, teiste samanimeliste kohta Cosimo de' Medici (täpsustus).

Cosimo I
Sünniaeg 12. juuni 1519
Firenze
Surmaaeg 21. aprill 1574 (54-aastaselt)
Firenze
Amet kunsti ja vanavara kogumine, poliitik, riigimees
Lapsed Don Giovanni de' Medici

Cosimo I ehk Cosimo di Giovanni de' Medici (ka Cosimo I Suur; 12. juuni 151921. aprill 1574) oli teine Firenze hertsog aastatel 15371569 ja esimene Toscana suurhertsog 1569–1574.

Cosimo oli väejuht Giovanni dalle Bande Nere poeg. Kui Firenze hertsog Alessandro de' Medici tapeti, kutsus Firenze Signoria Cosimo kui sobivaima Medicite esindaja linna valitsejaks. Oma esimestel valitsusaastatel tugines ta valitsemisel oma nõunikele, näiteks ajaloolasele Francesco Guicciardinile. Hiljem asus ta aga valitsema küllaltki autoritaarselt, juskui Niccolò Machiavelli nõuandeid järgides.

Cosimo ajal muutus Firenze taas arvestatavaks jõuks Itaalias. Tal õnnestus saavutada keiser Karl V toetus ning ta aitas keisril prantslasi Itaaliast välja tõrjuda. Lisaks sellele suurendas ta keisri toel oluliselt ka Firenze võimuala, allutades sellele Siena. 1559. aastaks oli Cosimo saanud enda kontrolli alla juba kogu Toscana ning kümme aastat hiljem sai ta suurhertsogiks. Tema positsiooni kindlustasid ka edaspidi head suhted Habsburgide, eriti Hispaania kuninga Felipe II-ga.

Cosimo rajas Firenzele ka tugeva laevastiku, merebaasi rajamiseks ostis ta Genovalt Elba saare. 1572. aastal toimunud Lepanto merelahingus, kus kristlike riikide laevastik Türgi armaada purustas, oli oluline roll ka Firenze laevadel.

Oma eelkäijatega sarnaselt toetas ka tema kauneid kunste. Ta lasi endast maalida mitmeid portreid ning valmistada ka ratsamonumendi.

1560. aastatel tõmbus Cosimo kahe poja ja naise ootamatu surma tagajärjel tekkinud vapustuse tõttu riigivalitsemisest tagasi ja andis tegeliku võimu pojale, Francescole.

Eelnev
Alessandro de' Medici
Firenze hertsog
15371569
Järgnev
tiitel kaotati
Eelnev
uus tiitel
Toscana suurhertsog
15691574
Järgnev
Francesco I de' Medici