Chesterfieldi diivan

Allikas: Vikipeedia
Klassikaline Chesterfieldi sohva raamatukogus
Tänapäevane nööpimata istmeosaga Chesterfieldi diivan
Chesterfieldid University Arms Hoteli ruumis Cambridge'is

Chesterfieldi diivan on teatud tüüpi settee, mida iseloomustab naturaalsest nahast rombimustris voltidesse seatud kate ja rohkete ilunööpidega kinnitatud polster. Algselt valmistati seda Inglismaal. Selles stiilis tehakse nii kahe- kui kolmekohalisi sohvasid, kuid ka tugitoole.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Chesterfieldi mööbel sai levinud pärimuse järgi oma nime 17. sajandi Inglismaal lord Philip Dormer Stanhope'i järgi, kes oli neljas Chesterfieldi krahv. Stanhope lasi teha sohva, millel oli paks ilunööpidega kinnitatud nahkpolster ja madal istmeosa. Need stiilielemendid on säilinud tänaseni. Ilunööbid sohval võisid olla disainitud ühelt poolt selleks, et inimesed väga kauaks istuma ei jääks, kuid see mööbliese võimaldas härrasmehel istuda sirgelt ilma, et riided oleksid kortsunud. Chesterfieldi krahv oli hinnatud poliitik, kirjanik ja kõnemees, samuti kuulus ta kõrgklassi, nii et on arusaadav, mis tema tellimise peale tehtud istemööbel sai nii populaarseks.

Chesterfieldi diivani populaarsust on aga seletatud ka anekdootliku looga sellest, kuidas lord oma surivoodil oli käskinud teenril anda küllla tulnud sugulasele Solomon Dayrollesile tool, mõeldes talle istme pakkumist. Teener sai sellest aru nii, et lord kingib külalisele tellitud tooli, mis oli tehtud iseloomulikus Chesterfieldi stiilis. Tool viidi Dayrollesile, kelle külalised omakorda tellisid selle eeskujul tehtud mööblit, mistõttu sai Chesterfieldi sohvast Inglismaa kõrgklassi kodude kindel sisustuselement.

Ilunööpidega kinnitatud sügav polster oli lord Stanhope'i ettepanek, kavatsusega hoida soovimatuid külalisi jäämast liiga kauaks – seetõttu pidi iste olema veidi ebamugav. Kuigi algselt võis diivan tõesti olla kõva oma mererohust täitematerjaliga, siis tänapäevaks on Chesterfieldi sohvat täiustatud nii, et istumine oleks mugav ja mõnus. Algselt ei kasutatud ka vedrusid, neid ei patenteeritud enne aastat 1828.[1]

Seda tüüpi nahkdiivan jõudis lisaks kõrgklassi kodudele ka Inglise härrasmeesteklubi ruumidesse. Kõik erinevad värvikombinatsioonid ja mudelid, mis on disainitud 200 aasta jooksul, on võtnud eeskuju originaalist. Kui Chesterfieldi diivan saavutas rahvusvahelise tuntuse, hakati seda pidama Inglise stiili embleemiks. Victoria ajastul oli tegemist elutoa kõige olulisema mööbliesemega. Viimasel ajal on Chesterfieldid jälle moodi tulnud, tulles esile sisustusblogides ja kataloogides.[2]

Valmistamine[muuda | muuda lähteteksti]

Traditsiooniliselt valmistatakse Chesterfielde käsitsi parimatest materjalidest: puidust, nahast (või kangast) ja erineva paksusega poroloonist:

  • Diivani raami materjal on täispuit ja kinnitused on tüüblitega.
  • Polsterdusel peab olema kasutatud diivani eri osades erinevate poroloonide kombinatsiooni, nii ei kaota diivan pika aja jooksul kasutamisel oma kuju.
  • Vedrud on originaalil ennekõike kvaliteetsed ning vastavalt mudelile valitud.
  • Kasutatav nahk peab olema naturaalne ja kvaliteetne. Kas nahk on naturaalne või mitte, on lihtne selgeks teha siis, kui jälgida naha pinna mustrit - naturaalsel nahal on see ebakorrapärane.
  • Iga ilunööp tuleb lisada eraldi ja väga täpselt õigele kohale ja õigele sügavusele kinnitatuna.[3]

Eesti mööblitootjatest valmistab Chesterfieldi istemööblit Tarmeko[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]