Camp Nou

Allikas: Vikipeedia
Camp Nou
Asukoht Barcelona, Kataloonia, Hispaania
Koordinaadid 41° 22′ 33″ N, 2° 6′ 52″ E
Avati 24. september 1957
Renoveeriti 1995, 2008
Laiendati 1982
Omanik FC Barcelona
Kate muru
Ehituse maksumus 1,73 miljonit eurot
Mahutavus 99 354
Väljaku mõõtmed 105 m × 68 m
Võistkonnad
FC Barcelona 1957 – tänaseni

Camp Nou (kuni 2000. aastani Estadi del Futbol Club Barcelona), on jalgpallistaadion Hispaanias Kataloonias. Staadioni omab ja kasutab Hispaania kõrgliiga klubi Barcelona.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Barcelona mängis enne Camp Noud Les Cortsi staadionil, kuid 1950. aastatel jäi see neile väikeseks ja otsustati ehitada uus. Kui staadioni ehitati, puudus sellel nimi. Rahvas hakkas sellest rääkima nimega camp nou (uus väljak). Barcelona juhtkond ei jõudnud nime valikul kokkuleppele ja see nimi jäigi püsivaks.

Camp Nou avati 24. septembril 1957. Esimeses mängus kodustaadionil kohtus Barcelona Varssavi Legiaga Poolast, mille nad võitsid 4:2

Camp Nou staadion mahutas 1982. aastal, kui seal peeti MM-võistluste mänge, 120 000 pealtvaatajat, kuid uuenduste järel mahutab ta nüüd ligi 99 000 (99 354) pealtvaatajat, olles seega Euroopa suurim jalgpallistaadion.

Camp Noul on toimunud 1992. aasta Barcelona olümpiamängude jalgpallivõistlused ning ka 1999. aasta UEFA Meistrite Liiga finaalmäng, kus Manchester United võitis Müncheni Bayernit 2:1

Staadion[muuda | muuda lähteteksti]

Camp Nou kuulub ka Euroopa jalgpalliliidu UEFA reitingus viie tärni jalgpallistaadionide nimekirja.

Camp Nou koosneb kolmest pealtvaatajate korrusest. Esimene korrus on laugjas ja seal asuvad tuntud fännide kohad.

Teisele korrusele mahub kõige rohkem pealtvaatajaid ja päikesepoolse teise korruse pingid moodustavad värvide paigutusest sõltuvalt lause "Més que un Club" ('rohkem kui klubi'), mis on Barcelona tunnuslause. Katusega kaetud peatribüüni teise korruse pingid moodustavad nime "FC Barcelona". Kolmas korrus on järsk ja kõrge, peatribüün lõpeb teise korrusega, kuid muu staadion on kolmekorruselise pealtvaatajate tribüüniga. Kolmanda korruse pealtvaatajate pingiridade vahele on paigutatud piirded, et keegi tribüünilt alla ei kukuks. Kolmas pealtvaatajate osa ehitati hiljem, kui kaks alumist korrust.

Camp Nou välisvaade

Camp Nou tribüünid jaotatakse kolme pearühma. Katusega peatribüüni kutsutakse tribunaliks, seal asuvad presidendile ja tema külalistele mõeldud kohad ning selle ülaosas jälgivad ajakirjanikud väljakul toimuvat. Peatribüüni vastas asuva päiksepoolse osa nimi on Lateral. Staadioni väravatagused osad on Gol Sud (lõunavärav) ja Gol Nord (põhjavärav).

Camp Noul asub FC Barcelona muuseum. Camp Nou kõrvale jääb FC Barcelona B-koondise kasutada ja treeninguteks mõeldud Mini Estadi, ametlik fännide kauplus FCBotiga ja Barcelona korvpallimeeskonna koduväljak Palau Blaugrana.

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Camp Nou asub neli kilomeetrit läänes Barcelona keskväljakust Plaça de Catalunyalt. Staadionile pääseb kergesti metrooga, kuna staadioni lähedal asuvad Collblanci ja Les Cortsi metroojaam.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]