California Osariigi Seadusandlik Kogu

Allikas: Vikipeedia
California Kapitooliumi hoone, kus California Osariigi Seadusandlik Kogu peab istungeid

California Osariigi Seadusandlik Kogu (inglise keeles California State Legislature) on USA California osariigi seadusandlik organ.

Seadusandlik kogu on kahekojaline: ta koosneb alamkojast (California State Assembly) ja senatist (California State Senate). Alamkojas on 80 liiget (State Assembly Members), senatis 40 senaatorit (State Senators).

Seadusandliku kogu istungid toimuvad California osariigi pealinnas Sacramentos.

Tähtajad ja piirangud[muuda | muuda lähteteksti]

Alamkoja liikmed valitakse 80 valimisringkonnast kaheks aastaks. Alamkoja liikmeks saab olla valitud kuni kolm korda.

Senaatorid valitakse neljaks aastaks ning nad saavad olla valitud kuni kaks korda. Senati valimise ringkondi on 40. Iga kahe aasta tagant täidetakse valimistel pool senati kohtadest.

Töö dokumenteerimine[muuda | muuda lähteteksti]

Kokkuvõtted California Seadusandliku Kogu tööst avaldatakse regulaarselt ilmuvates ajakirjades. Tuuakse ära hääletuste tulemused ning seaduseelnõude esitamine ja tagasivõtmine. Ent rahalistel ja poliitilistel kaalutlustel ei dokumenteerita alamkoja liikmete ja senaatorite kõnesid sõna-sõnalt. Seetõttu on Californias äärmiselt raske välja selgitada seaduseandja kavatsust. Ainsaks allikaks on seaduste preambulid.

Komisjonid[muuda | muuda lähteteksti]

Kõige rohkem soovivad saadikud töötada pangandus-, põllumajandus- ja kindlustuskomisjonis. Neid hüütakse "magusateks" (juice) komisjonideks, sest nende liikmete kampaaniat toetavad meelsasti annetustega võimsad lobigrupid.

Seadusandlusanalüütik[muuda | muuda lähteteksti]

California osariigi seadusandlikus kogus on ainulaadne seadusandlusanalüütiku institutsioon. Seadusandlusanalüütiku büroos töötab mitusada inimest, kes analüüsivad seadusandliku kogu liikmete tarvis seaduseelnõusid. Analüütiku kõige silmatorkavam avalik toiming seisneb selles, et ta kirjutab erapooletud hääletusbrošüürid, milles analüüsitakse seaduseelnõude vastuvõtmise tõenäolisi tagajärgi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]