Bhutani lipp

Allikas: Vikipeedia
? Bhutani riigi- ja rahvuslipp. Proportsioonid 2:3.

Bhutani lipp on Bhutani ametlik lipp.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

See kujutab näoga vardast ära pööratud valget tiibadeta draakonit safrankollasel ja oranžil põhjal. Lipp on jaotatud vardapoolse külje alaosast lähtuva diagonaaliga pooleks, nii et moodustuvad ülemine safrankollane ja alumine oranž kolmnurk.

Lipu proportsioonid on 2:3.

Tõlgendus[muuda | muuda lähteteksti]

Kollane värvilaid tähendab monarhiat, oranž värvilaid Drukpa koolkonna kloostreid ja budismi.

Valge kõuedraakoni (tiibeti Druk) kujutis on lipul sellepärast, et kohalikus dzongkha keeles nimetatakse Bhutani Draakonimaaks (Drukyuel). Nimi ja embleem tulenevad Drukpa koolkonnast, mille klooster Bhutani 1200. aasta paiku rajati. Müristamist peetakse Bhutanis draakoni hääleks. Valge sümboliseerib puhtust.

Draakoni küüniste küljes on kalliskivid, mis sümboliseerivad rikkust. Kuule hoidev draakon on ka universumi sümbol. Ähvardavalt avatud suu sümboliseerib maad kaitsvaid jumalaid ja jumalannasid.

Hiina stiilis lipp meenutab Hiina keisririigi kuldkollast lippu. Lipu kollane on seotud Bhutani kuninga rüü värviga.

Võrdlus teiste lippudega[muuda | muuda lähteteksti]

Bhutani lipp on üks väheseid riigilippe, millel on tähtsal kohal oranž värv.

Draakon on rahvuslippudest kujutatud veel Walesi lipul.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Sarnane lipp on Bhutanil olnud 19. sajandist saadik.

Riigilipu esimene variant kavandati 1949. aastal India-Bhutani lepingu sõlmimise puhuks. Kuningas Jigme Wangchuk kavandas ruudukujulise lipu, mis oli diagonaalselt jagatud ülemiseks kollaseks ja alumiseks punaseks laiuks. Lipu keskel oli roheline draakon, traditsiooniline türkiisdraakon yu druk ngonm (གཡུ་ རབྲུག་ སྡོནམ). Thimphus Rahvuskogu hoones võib selle lipu koopiat praegugi näha. Originaali asukoht on teadmata.

Riigilippu läks uuesti tarvis kuninga ringreisi ajal 1956. Uus lipp tehti vana lipu foto järgi, kuid draakon muudeti valgeks. Valmistati üks suur lipp laagripaikades heiskamiseks ning hulk väikesi lippe kuninga saatesalga igale kümnendale ponile.

Enam-vähem praeguse kuju sai lipp 1960. Üks ametnik märkas mõni aasta varem Indiat külastades, et ruudukujuline lipp ei lehvi nii hästi nagu India lipp, mille proportsioonid on 2:3. Bhutani lipule anti India lipu mõõdud 6×9 jalga. Draakoni asendit muudeti nii, et ta kergelt tuule käes lehvides ei vaataks alla.

Aastal 1969 muudeti kuninga käsul punane oranžiks. Seoses riigi astumisega ÜRO-sse 1971 kinnitati lipu kuju ametlikult 8. juunil 1972.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]