Bengali laht

Allikas: Vikipeedia
Bengali lahe kaart

Bengali laht on laht India ookeani kirdeosas.

Bengali laht piirneb edelas Sri Lankaga, läänes, põhjas ja kirdes Euraasiaga, idas Andamanide ja Nicobaridega ning kagus Sumatraga. Lahe kaldad kuuluvad Sri Lankale, Indiale, Bangladeshile, Birmale ja Indoneesiale.

Bengali merest itta jääb Andamani meri. Nende merede vaheline piir algab Birmas asuvalt Negraisi neemelt ja kulgeb üle kõigi suuremate Andamanide: Preparise, Suur-Coco, Landfalli, Põhja-Andamani, Kesk-Andamani, Lõuna-Andamani, Rutlandi ja Väike-Andamani saare. Väike-Andamani lõunatipust Sandy neemelt läheb piir otsejoones Sumatra kirdepoolseima neemeni. Sellelt neemelt kulgeb Bengali lahe lõunapiir Sri Lanka lõunapoolseima tipu Dondra Headini.

Bengali lahe põhjaossa suubuvad Ganges ja Brahmaputra, seetõttu on lahe vesi magedam kui mujal India ookeanis.

Lahel esineb torme, mis tekitavad põhjarannikul uputusi. 1970. aasta novembri keskel hukkus orkaanis ligi pool miljonit inimest ja see on läbi aegade inimohvriterohkeim torm kogu maailmas.

Umbes 300 eKr tekkis Lõuna-Indias ja Sri Lankal Chola riik, mis oma suurima ulatuse saavutas 10. sajandil, kui kõik Bengali lahe kallastele jäävad alad olid Chola vasallriigid. Sel ajal kutsuti Bengali lahte Chola järveks. Chola riik lakkas olemast 1279 ja hiljem seda nime kuigivõrd ei kasutatud.

Praeguse nime sai Bengali laht Bengali järgi. See nimi tuleb sanskritikeelsest sõnast banga või vanga, mis tähistab Gangese jõge.